pozitivna energija

Hrvati reakcijama izazvali potrese tijekom utakmice? Seizmogrami su sve zabilježili

11.12.2022 u 19:20

Bionic
Reading

Seizmolozi Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu objavili su danas zanimljivo opažanje. Naime, čini se da su erupciju oduševljenja hrvatskih navijača tijekom utakmice s Brazilom zabilježile i sprave za registriranje gibanje tla i potresa

'Sjećate se utakmice Brazil -- Hrvatska u petak? Naša Marija Mustać Brčić malo je gledala seizmograme i na seizmološkim postajama Zagreb i Rijeka (one se jedine nalaze u većim gradovima) uočila slab signal u 18:29 i nekoliko tamo između 18:40 i 18:46. Je li moguće da je to baš u vrijeme u kojem je Petković dao gol, a Livaković obranio penale?!', pitaju se na Facebook stranici Geofizika uživo.

'Nakon zagrebačkog potresa 2020. godine puno vas je naučilo ponešto o seizmogramima (tri linije za tri komponente za svaku postaju) i njihovim spektrima (ispod svake linije pripadajući spektrogram). Ovaj put nam prikazuju veselije stvari. U Zagrebu (narančasto) i Rijeci (zeleno) zabilježili smo istovremeno “veliki paket pozitivne” energije petak u 18:29 nakon pogotka Petkovića za izjednačenje s Brazilom u 117. minuti utakmice te u 18:46 promašaja Marquinhosa za pobjedu protiv Brazila u četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva! Da ne mislite da vas muljamo, na dnu (sivo) su podaci puno izoliranije postaje Kalnik, gdje se ne primjećuje ljudski utjecaj', napisali su na stranici.

Poručili su i da je u Zagrebu i Rijeci zabilježeno još par napetih trenutaka te pozvali sve da ih pronađu na slici.