RAZMJENA ZNANJA

Hrvati pomogli Crnogorcima da transplatiraju bubreg

25.09.2012 u 16:56

Bionic
Reading

U Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici u utorak je obavljena prva transplantacija bubrega u Crnoj Gori, a crnogorski liječnici su je izveli uz pomoć i nadzor hrvatskih liječnika, iskusnog transplantacijskog tima s Klinike Rebro u Zagrebu

Transplantacija ili presađivanje organa uspješna je metoda liječenja bolesnika kod kojih su nepovratno izgubljene funkcije nekog od vitalnih organa i najkompleksnija zadaća i najveći izazov zdravstvenog sustava, istaknuto je tim povodom.

Transplantacija u Podgorici izvedena je kao presađivanje bubrega sa živog darivatelja

Cijelom događaju nazočili su hrvatski ministar zdravlja Rajko Ostojić te njegov crnogorski kolega Miodrag Radunović

Tim crnogorskih stručnjaka za transplantaciju boravio je u nekoliko navrata u Kliničkom centru u Zagrebu radi studijskog posjeta i obuke za takav operativni postupak. 'Zdravstveni sustav u Crnoj Gori je nakon tih pripremnih elemenata spreman realizirati uvođenje ove nove metode', priopćilo je s tim u vezi crnogorsko ministarstvo zdravlja.

'Učinjeni su prvi koraci, imamo viziju, stvorili smo tehničke uvjete, imamo odlične liječnike i zdravstvene radnike pa smo uz pomoć prijatelja iz Hrvatske i regije i neizbježnu političku potporu kapitalizirali sve naše vrijednosti u zajedničkom cilju, a to je transplantacija organa u Crnoj Gori kao kruna zdravstvenog sustava', ističu u crnogorskom ministarstvu zdravlja.

U Crnoj Gori se krajem prošle godine na dijalizi nalazilo 212 osoba

Hrvatska je prva zemlja u svijetu u transplantaciji bubrega i jetre te po broju darivatelja organa, zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) Hrvatsku proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije u sklopu Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe.