ZANIMLJIVI NALAZI REVIZIJE

HRT vrtio reklame pa tek onda sklapao ugovore

31.01.2014 u 15:46

Bionic
Reading

Svih deset državnih tvrtki kojima je Državna revizija pročešljala poslovanje tijekom prošle godine, dobilo je uvjetno mišljenje, a najviše zamjerki revizori su imali na poslovanje Hrvatske radiotelevizije

Državna revizija pobrojala je HRT-u brojne grijehe vezane uz ugovaranje i prodaju oglasnog prostora, isplatu stimulacija radnicima, javnu nabavu te neuredno vođenje računovodstva.

Revizori su utvrdili da su dodaci na plaće radnicima HRT-a isplaćivani iako za to nisu postojali nikakvi uvjeti. Tako je za stimulativni dio plaće u 2012. isplaćeno 2,47 milijuna kuna, iako to nije predviđeno planom. Stimulacija nije smjela biti isplaćena i zbog gubitka od 28,9 milijuna kuna. Naime, u kolektivnom ugovoru i pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta jasno stoji da ako HRT posluje s gubitkom, 'nisu stvoreni uvjeti za isplatu stimulativnog dijela plaće'. Inače, najveći dio stimulacija isplaćen je djelatnicima iz glazbene produkcije.

Višestruki propusti dogodili su se i kod ugovaranja i prodaje oglasnog prostora. Revizori su utvrdili da su ugovori za prodaju oglasnog prostora za emitiranje promidžbenih poruka zaključivani koncem godine, odnosno nakon što su usluge obavljene. Osim toga, iz računa nije vidljivo na temelju kojeg ugovora su usluge obavljene. Da stvar bude još gora, za pojedine navedene usluge nisu jasno utvrđeni kriteriji za određivanje cijene i popusta, koje ostvaruju agencije i oglašivači.

Također, u određenom broju slučajeva odobravani su popusti na plaćanje predujmom agencijama koje su imale dospjele obveze prema HRT-u, što je protivno internim pravilima HRT-a. Pojedinim oglašivačima izlazilo se usuret i tako što nisu pravodobno poduzimane mjere naplate potraživanja niti su im obračunate kamate na zakašnjela plaćanja.

Kada je riječ o javnoj nabavi, bez primjene propisanih postupaka nabavljene su usluge u vrijednosti 3,79 milijuna kuna. To se odnosi na usluge osiguranje osoba, imovine i prijevoza u vrijednosti 1,15 milijuna kuna, prijevozne usluge u vrijednosti 731 tisuću kuna, usluge mobilne telefonije u vrijednosti 642 tisuće kuna, usluge čišćenja objekata u vrijednosti 599 tisuća kuna, usluge fiksne telefonije u vrijednosti 301 tisuću kuna, usluge servisa rashladnih tornjeva u vrijednosti 148,5 tisuća kuna, usluge pranja i čišćenja vozila u vrijednosti 113 tisuća kuna te usluge tekućeg održavanja vozila u vrijednosti 106 tisuća kuna.

Kod propusta u vođenju računovodstva revizija je istaknula neralno prikazivanje potraživanja za nenaplaćenu radiotelevizijsku pristojbu. U razdoblju od 2006. do 2012. HRT je evidentirao ukupno 61,5 milijuna kuna potraživanja na temelju pokrenutih ovrha za pristojbu, ali u međuvremenu nije obavljao ispravak vrijednosti navedenih potraživanja iako je njihova naplata neizvjesna.