NEPOŽELJNA SATIRA

HRT skinuo s programa 'Montirani proces'

16.03.2016 u 20:35

Bionic
Reading

Novo vodstvo HRT-a nastavlja čišćenje. Nakon metle koja je pomela nepoželjne novinare danas je stradala i prva emisija. Ono što je tportal prije desetak dana najavio, dogodilo se poslijepodne – HRT je skinuo s programa satiričnu emisiju 'Montirani proces'

U priopćenju s Prisavlja  stoji kako je HRT donio odluku da se u nedjelju, 20. ožujka 2016. neće emitirati emisija 'Montirani proces', a neće se nastaviti ni snimanje preostalih nekoliko nastavaka predviđenih potpisanim ugovorom.

Kao razlog za skidanje Montiranog procesa na HRT-u navode da se odluka temelji 'na činjenici da se u jednome dijelu scenarija spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na HRT-u' i potpuno je u suprotnosti s njihovom misijom, vrijednostima i načelima te smatraju da je zloupotrebljena tema satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti.

Napominju da su odluku donijeli u skladu sa Zakonom o HRT-u i Ugovorom između HRT-a i Vlade Republike Hrvatske te su uvjereni da bi svaki javni medijski servis u svijetu takav sadržaj ocijenio neprimjerenim i uvredljivim te ga odbacio.

Vladu Lucića
, jednog od autora 'Montiranog procesa', zatekli su usred snimanja epizode koja se trebala emitirati u nedjelju.

'Ovo mi je prvi glas. Pa kakav je to način da se prvo obavijeste novinari pa tek onda partneri! Mi ništa nismo dobili niti nas je itko zvao, iako me ništa ne čudi. Očekivali smo da bi se nešto ovakvo moglo dogoditi s obzirom na to što se trenutačno događa na HRT-u', kazao je za tportal Lucić.

Dodao je da su imali proteklih dana prepisku s novom v. d. urednice HTV 1 Ružicom Renić koja je imala određene primjedbe na scenarij, ali da nikada nije precizirala što je točno smeta.

'Nikad od nje nismo dobili odgovor što joj smeta i što misli da bi trebalo korigirati. Ali komunikacija na ovakav način je neprihvatljiva', zaključio je Lucić.

'Montirani proces' emitirao se nedjeljom u udarnom terminu, dosad je emitirano šest epizoda, a u skečevima nisu štedjeli političare, posebno iz vladajuće koalicije

Nakon što je od tportala doznao da mu je emisija skinuta s programa Lucić je na svom Facebook profilu ironično napisao da u slobodno vrijeme raspiruje mržnju na nacionalnoj osnovi i da očekuje ponude u inbox.

U slobodno vrijeme raspirujem mržnju na nacionalnoj osnovi. Ponude u u inbox

Posted by Vlado Lucić on Wednesday, 16 March 2016