PREMIŠLJANJE NA PRISAVLJU

HRT otkazao javljanje sa skupa 'Za satiru spremni'

01.04.2016 u 14:16

Bionic
Reading

HRT je otkazao javljanje uživo sa Zrinjevca u kojem bi se u emisiji 'Hrvatska uživo' najavio današnji skup pod nazivom 'Za satiru spremni', doznajemo od Jelene Berković, izvršne direktorice GONG-a, koja je uime civilne Platforme 112 bila i zadužena za komunikaciju s medijima

'Sve smo jučer dogovorili s ekipom 'Hrvatske uživo'. Oko 17.15 trebalo je biti javljanje uživo u kojem bi se porazgovaralo s nekim iz organizacije skupa. No maloprije nam je iz iste emisije javljeno da od svega neće biti ništa, i to bez smislenog obrazloženja', kazala je Berković.

Podsjetimo, za 18 sati zakazan je na Zrinjevcu skup za slobodu satire, humora i umjetničkog izražavanja u organizaciji inicijative ‘Za satiru spremni’. Program traje do 22 sata, a vodit će ga stand up komičar Ivan Šarić uz podršku News Bara, Sprdexa, Nika Titanika, Ja Zmaja, Siniše Marekovića, Di su pare?, Ćaća se vraća te sudjelovanje brojnih glazbenika.

Od organizatora skupa se doznaje da je inicijativa nastala povodom sustavnih napada na slobodu izražavanja u javnom prostoru i pokušaja javne stigmatizacije satire kao takve, što je kulminiralo cenzurom 'Montiranog procesa' na HRT-u.

NA HRT-u pak kažu kako nije točan podatak da je javljanje uživo sa spomenutoga skupa otkazano jer ono u emisiji 'Hrvatska uživo' nije bilo ni predviđeno.

'Naime, spomenuta emisija s emitiranjem završava u 17.40, a skup počinje tek u 20 sati. Na spomenuti će događaj biti poslani novinar i snimatelj, koji će o skupu izvijestiti za potrebe drugih informativnih emisija Hrvatske radiotelevizije', stoji u odgovoru HRT-a.

Međutim, Berković podsjeća da je javljanje bilo dogovoreno kao najava skupa u 17.15.