POPUSTILI PRED PRITISCIMA

HRT objavio plaće svih zaposlenika, Radman prima 42.000 kuna bruto

13.05.2015 u 20:47

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija odlučila je objaviti podatke o prosječno isplaćenoj bruto plaći svih zaposlenika HRT-a u prvom kvartalu 2015. godine

U objavljenom dokumentu nalaze se podaci o plaćama za sva radna mjesta prema klasifikaciji zanimanja. Najvišu bruto plaću, 42.073,28 kuna, ima ravnatelj Goran Radman, a najnižu radnici zaposleni na radnom mjestu organizatora snimanja, kojima je u prvom kvartalu isplaćena prosječna bruto plaća od 3.592,59 kuna.

Glavni urednik prema objavljenim podacima dobiva 21.092,78 kuna, primanja novinara-urednika su 8.669,82 kuna, dok TV spikeri-voditelji imaju 9.904,46 kuna, dopisnik HRT-a 17.207,13 kuna, a pravnik voditelj 9.713,03 kuna bruto.

Na HRT-u je s 31. ožujkom bilo 2980 zaposlenih.

U priopćenju se ističe da je HRT prva javna ustanova u Republici Hrvatskoj koja se odlučila na ovaj potez i njime značajno podiže standarde transparentnosti raspolaganja javnim novcem u RH.

Objavljujući ove podatke HRT je osobito vodio računa o poštivanju svih pozitivnih pravnih propisa Republike Hrvatske, posebno Zakona o radu, Zakona o zaštiti osobnih podataka i Zakona o pravu na pristup informacijama. Objava ovih podataka poštuje i mišljenje povjerenice za informiranje RH.

U intervjuu za HTV povodom objave plaća, glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman je naglasio da HRT nije popustio pritiscima, već da je sve napravio u skladu sa zakonom.

'Kao glavni ravnatelj HRT-a nikada nisam imao namjeru tajiti plaće zaposlenika jer nemamo što skrivati. Radimo transparentno i odgovorno, a to pokazuju rezultati. Mi smo danas objavili sve što smo mogli i smjeli, a da pri tome nismo prekršili zakone Republike Hrvatske. Objavili smo bruto plaće i nismo otkrivali osobne podatke zaposlenika. Osim mojih, a ja sam ih pristao otkriti. Sabor je tražio nešto drugo, osobne podatke i neto iznose plaća. Time se, zbunjujući javnost, vješto manipuliralo', rekao je Radman.

Dodao je da će HRT nastaviti objavljivati podatke o plaćama i to kvartalno, kao što objavljuje izvješća o poslovanju.