nepodnošljiva lakoća

Hrelja o mirovinama: Kakva je to pomoć 'dam ti 50, uzmem ti 70?

17.06.2019 u 11:40

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Silvano Hrelja (Glas/HSU) upozorio je u ponedjeljak kako nadležni ministri, ni nakon gotovo godine dana, nisu riješili problem tisuća umirovljenika koji su zbog povećanja mirovine od 20-30 kuna, izgubili pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

Kod usklađivanja mirovina u rujnu prošle godine, ministar rada Marko Pavić obećao je da će, zajedno s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, vrlo brzo riješiti taj problem, podsjetio je Hrelja koji je u vremenu rezerviranom za slobodne teme, govorio o "nepodnošljivoj lakoći davanja javnih obećanja od strane ministara".

Upozorio je pritom kako se od 1. srpnja, s isplatom u kolovozu, za 3,13 posto povećavaju najniže mirovine i da će se opet dogoditi da će više desetaka tisuća građana zbog cenzusa za oslobađanje od dopunskog zdravstvenog osiguranja, dobiti 50, a izgubiti 70 kuna mjesečno.

Kad je 'branio' taj zakon, ministar Pavić je rekao da to povećanje ide zbog socijalne osjetljivosti Vlade i namjere da se pomogne socijalno najugroženijima. Kakva je to pomoć 'dam ti 50, uzmem ti 70 ili neću ti uzet 70 ako ti nećeš ugovorit policu dopunskog', zapitao se Hrelja.

"Ne štedi ova država na velikim pipama gdje curi, štedi na malim i siromašnim građanima, zato javno prosvjedujem zbog takve nepodnošljive lakoće davanja obećanja da će netko nešto riješiti, a ne rješava se skoro godinu dana", zaključio je Hrelja.