PITANJE ARBITRAŽE

Hoyt Brian Yee: SAD je na strani i Slovenije i Hrvatske

01.07.2017 u 19:09

Bionic
Reading

Gost programa N1 televizije bio je Hoyt Brian Yee, pomoćnik državnog tajnika za europska pitanja u State Departmentu odgovoran za središnju i i istočnu Europu

Hoyt Brian Yee komentirao je i arbitražnu presudu u sporu Slovenije i Hrvatske.

'Ako ste vidjeli priopćenje našeg veleposlanstva, veleposlanice Noyles i njezina tima, onda vam je naša pozicija poznata. To je pozicija koju već imamo godina. Uvjereni smo kako Hrvatska i Slovenija mogu naći rješenje za ovo pitanje. Vjerujemo da dvije NATO saveznice, dvije članice EU-a koje dijele toliko toga, ne samo povijesno, nego i zajedničkih interesa u gospodarskim i sigurnosnim odnosima, dakle vjerujemo da dvoje saveznika mogu naći rješenje. Vidimo da su sada u kontaktu, obje vlade rade na tome da nađu rješenje. Sada je važno da se taj dijalog nastavi i također da se izbjegnu svi mogući incidenti koji bi mogli isprovocirati situaciju i odvući je na put koji ne bi bio od pomoći. Ponavljam, uvjeren sam da dvije zemlje mogu naći rješenje', kazao je Yee za televiziju N1.

Iako su neki protumačili da je SAD u tom priopćenju stao na hrvatsku stranu, Yee daje diplomatski odgovor.

'Mi smo uz obje strane. Ponavljam, mi smo saveznici i Slovenije i Hrvatske. SAD su se čvrsto obvezale prema obje zemlje, a to je obveza saveznika, obveza članku 5., tako da mi imamo veliku investiciju u sigurnost i stabilnost i prosperitet i Hrvatske i Slovenije. Imamo veliko povjerenje u obje zemlje, obje vlade i njihove sposobnosti da nađu rješenje, da nađu put prema naprijed. I na to ih ohrabrujemo', rekao je pomoćnik državnog tajnika za europska pitanja.