DOBIO MJESEC DANA PRITVORA

Horvatinčiću prijeti 13 godina zatvora

19.08.2011 u 17:03

Bionic
Reading

Sudac Branko Ivić odredio je jednomjesečni pritvor Tomislavu Horvatinčiću po osnovi opasnosti od utjecaja na svjedoke

'Otvorena je istraga zbog dva kaznena djela i to zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe s neizravnom namjerom za što je propisana kazna do 10 godina zatvora, i zbog kaznenog djela nepružanja pomoći osobama koje su teško ozlijeđene u ovoj pomorskoj nesreći za što je propisana kazna do tri godine zatvora', rekao je Branko Ivić

Na upit znači li to da su bili živi nakon nesreće, Ivić je odgovorio kako to još uvijek nije poznato i da se to treba utvrditi sudsko-medicinskim vještaćenjem kako bi se utvrdilo je li u pitanju bila trenutna smrt ili su nakon nesreće bili živi.

'Obdukcijski nalaz nije došao, ali mi je usmeno obducent potvrdio da se ne radi o utapanju nego o teškim tjelesnim ozljedama koje su prouzročile smrt, no zbog sumnje u drugo navedeno kazneno djelo moramo provesti vještačenje', rekao je sudac Ivić i objasnio da u slučaju da je smrt nastupila trenutno, Horvatinčić ne može biti osuđen za nepomaganje ozlijeđenima.

Ivić je rekao kako ima ukupno 15 svjedoka koje će početi ispitivati sljedeći tjedan.

DORH TERETI HORVATINČIĆA DA NIJE POMOGAO TALIJANIMA

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Šibeniku istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1948) zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće i nepružanja pomoći osobi koja je teško ozlijeđena u prometnoj nesreći, piše u DORH-ovu priopćenju.

Postoji osnovana sumnja da je 63-godišnjak oko 11,30 sati 16. kolovoza upravljao motornom jahtom Santa Marina iz Tribunja prema Hvaru u akvatoriju Primoštena, nedaleko od otoka Barilca i Maslinovika, i to protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru, odnosno glisirao je brzinom od najmanje 25 čvorova te je uključio automatski pilot a da potom više uopće nije nadzirao plovidbu u skladu s dužnostima propisanima pravilima navigacije, pristajući da time ugrozi sigurnost drugih sudionika plovidbe na moru. Zbog toga je pramčanim dijelom jahte u punoj plovidbenoj brzini naletio na lijevi krmeni dio trupa jedrilice lomeći pritom upravljačke mehanizme i druge uređaje na jedrilici, a potom cijelom dužinom prešao preko jedrilice.

Talijanski državljani F. S. i M. P., koji su se u to vrijeme nalazili na jedrilici, zadobili su višestruke teške tjelesne ozljede i pali su u more, a osnovano se sumnja da osumnjičeni 63-godišnjak, iako je bio svjestan da se zbog naleta njegove jahte dogodila nesreća u kojoj su putnici jedrilice teško ozlijeđeni, ostavio ih je bez pomoći jer se nije vratio do jedrilice i nije poduzeo ni jednu radnju radi pružanja pomoći stradalim osobama, navode iz DORH-a.