ANICA ĐERĐA POD MEDIKAMENTIMA

Horvatinčićeva djevojka ne može svjedočiti zbog psihičkih teškoća

Bionic
Reading

Anica Đerđa nije jutros svjedočila na šibenskom Općinskom sudu u postupku što se vodi protiv Tomislava Horvatinčića za smrt dvoje talijanskih nutičara.

Đerđa je 16. kolovoza prošle godine bila s Horvatinčićem u 12-metarskom gliseru Santa Marina kada je kraj Primoštena u punoj brzini udario u jedrilicu Santa Pazienza i ubio dvoje Talinjane.

Svoj nedolazak opravdala je zdravstvenim razlozima, odnosno da zbog njih nije u stanju pratiti suđenje. Poslala je, izvještava Slobodna Dalmacija, nalaz Klinike za psihijatriju KBC Rebro da je pod stalnom terapijom medikamentima.

Na ročištu se pojavio sin poginulih, kao i talijanski konzul iz Splita.

Sudu je prvi pristupio Saša Kvarantan, pomorski agent iz Splita i prva osoba koju je Hrovatinčić nazvao nakon nesreće. Bilo je to 16. kolovoza u 11 sati i 22 minute, kada mu je jako uzbuđen rekao da je imao sudar s jedrilicom, da ima mrtvih te kako su mu otkazale komande. Autopilot nije spominjao.

Najzanimljivije je bilo svjedočenje Stjepa Asića, skipera zaposlenog u Horvatinčićevoj tvrtki HoTo. Optuženik ga je nazvao mobitelom u 13.45 i rekao mu da ima havariju s brodom, da mu je otkazao upravljački sustav te da hitno dođe u Primošten. Nije spominjao mrtve ili ozlijeđene. Već sam poziv upućuje na to da se Horvatinčić mogao nakon nesreće i u pratnji policije - koristiti mobitelom.

Asić je svjedočio da su postojali problemi s autopilotom, koji je servisiran tri puta - posljednji put mjesec, dva prije nesreće. 'Problemi su se manifestirali u naglom skretanju s kursa za 10 do 30 stupnjeva', kazao je Asić. No taj se problem rješavao jednostavno - preuzimanjem kormila. Na izravno pitanje tužiteljice smije li skiper napustiti upravljačko mjesto dok je uključen autopilot - Asić je odgovorio: Ne!

Posljednji današnji svjedok bio je Miroslav Vajagić, član uprave HoTo grupe, koji je napisao sporno priopćenje na dan nesreće. Tvrdi - na svoju ruku.

Horvatinčić je na Općinskom sudu u Šibeniku izjavio da se ne osjeća krivim. Obitelji poginulih izrazio je sućut. Horvatinčić je u istrazi tvrdio da je zakazao autopilot, koji je u trenutku sudara navodno bio uključen. Ako ga proglase krivim, prijeti mu kazna od 3 do 10 godina zatvora.