SUDSKA ODLUKA

Horvatinčić ide na medicinsko vještačenje

27.05.2013 u 20:39

Bionic
Reading

Svjedočenjem voditelja radarske VTS službe Ivana Pavušića te iznošenjem dodatnog vještačenja vještaka Ive Makjanića i Mije Radunovića, danas je na Županijskome sudu u Šibeniku nastavljeno suđenje zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je poginulo dvoje nautičara

Sud je na današnjem ročištu zbog izazivanja pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. kod otočića Maslinovika u blizini Primoštena prihvatio prijedlog obrane o medicinskom vještačenju nad Tomislavom Horvatinčićem, a svoju odluku utemeljio je na tvrdnjama obrane da je poduzetnik prije nesreće izgubio svijest, čemu je navodno bilo uzrok njegovo opće zdravstveno stanje.

Horvatinčićevi odvjetnici inzistirali su na ponovnom vještačenju dvojice prometnih vještaka Pavušića i Makjanića, ističući pretpostavku kako se poduzetnikov gliser i jahta na kojoj su bili poginuli nautičari ne bi sudarili da jahta manevrom nije pokušala izbjeći gliser te da je zadržala kurs.

Vještak Radunić, nakon podužeg ispitivanja Horvatinčićeva odvjetničkog tima, zaključio je kako su vještaci po informacijama kojima raspolažu izradili simulaciju nesreće i kako oni ne znaju istinu, koju zna Tomislav Horvatinčić te da njega treba pitati o tome.

Ivo Makjanić rekao je kako su pozicije dobivene od VTS radarskog sustava neprecizne da bi se preko njih odredila situacija u trenutku sudara, ali je naveo kako je simulacija koja je izrađena vjerodostojan prikaz događaja.

Sud će o datumu idućeg ročišta odlučiti nakon medicinskog vještačenja.