pomoć nakon potresa

Horvat: Sve nepotrebno do kraja godine miče, iznaći ćemo sto milijuna kuna pomoći

29.12.2020 u 21:03

Bionic
Reading

Nešto iza 19 sati počela je sjednica užeg kabineta Vlade. Premijer Andrej Plenković, nakon što je s ministrima obišao Sisak, Petrinju i Glinu, trebao bi dogovoriti operativni plan pomoći građanima koji su stradali u potresu

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kazao je Dnevniku Nove TV da je šteta velika.

'Inicijalno, bio sam i jučer tamo, i zaključili smo da će bi 20 milijuna kuna bilo dovoljno nakon prvog potresa, taj je zaključak bio spreman. Ali ono što smo danas vidjeli nekoliko puta nadilazi ono što smo uopće mogli zamisliti", rekao je Horvat.

Istaknuo je kako su svi resori za stolom.

"Sve ono nepotrebno ili manje prioritetno do kraja godine se miče", poručio je Horvat i izrazio sigurnost da će se iznaći oko stotinjak milijuna kuna s kojima će se pomoći najpotrebnijim općinama.

"Robne rezerve su aktivirane. Siguran sam da ćemo tokom noći uspjeti zbriuti sve koji nemaju krov nad glavom. Sve službe rade svoj posao, stožeri su aktivni", rekao je Horvat i dodao kako će osam privatnih poduzetnika poslati svoju operativu.

  • +47
Noćno raščišćavanje Petrinje nakon potresa Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

"Svi oni žele na svoj način pomoći. Sugestija je svima koji žele pomoći da se ništa ne zbiva bez kontakta sa lokalnim stožerima u Sisku, Petrinji, Glini... Broj ljudi koji će biti evakuirani sada je oko 600, radi se i o ljudima u Velikoj Gorici, Topuskom i drugdje. Moramo osigurati da sve ne prijeđe u jednu stihiju. Svi koji želite na bilo koji način pomoći, a da nisu novčana sredstva budite u suradnji s lokalnim stožerima, oni najbolje znaju gdje što najviše treba i što je najpotrebnije", rekao je Horvat. 

Na sastanku užeg kabineta je i Damir Vanđelić koji vodi obnovu Zagreba i Zagorja nakon potresa u ožujku. Upitan hoće li on preuzeti obnovu i Siska i Petrinje, ministar Horvat kaže kako će se i o tome razgovarati na užem kabinetu. 

Na pitanje hoće li se i Sisak i Petrinju ubaciti u plan obnove Horvat odgovara: "Morat ćemo."