procjena ministra

Horvat: Prihvate li se akademska rješenja, obnova unutar dvije godine

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 12.01.2021 11:52
  • Objavljeno 12.01.2021 u 10:46
Darko Horvat

Darko Horvat

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Prihvate li se timska rješenja akademske građevinske i arhitektonske struke, obnova potresom pogođenih područja mogla bi trajati unutar dvije godine, rekao je u utorak ministar graditeljstva Darko Horvat.

Horvat je u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" izjavio kako su arhitekti i građevinari HAZU-a spremni definirati timska rješenja i 1. veljače ih staviti na stol.

"Za što ćemo se odlučiti vidjet ćemo", poručio je potpredsjednik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa.

Ako se prihvati koncept timskih rješenja, dodao je, obnova će ići nešto brže, "a želimo da obnova traje unutar dvije godine".

Bude li potrebe, istaknuo je Horvat, angažirat će se i građevinska operativa susjednih zemalja na dva žarišta potresa - Zagreb i okolica te Banija.

Iz Europe osigurati 11 milijuna eura za potresom pogođeno područje

Horvat je naveo i kako se planira iz Europske komisije osigurati 111 milijuna eura europskog novca koji bi se mogao investirati na područje Banije, a koji bi obuhvatio 1300 do 200 obiteljskih kuća stradalih u potresu.

Dodao je da bi cijena izgradnje objekta bila od 750 do 1000 eura, za ostatak obnove treba tražiti nove izvore financiranja i tražiti modele kako optimalno iskoristiti novac, a za ostalo će se koristiti novac državnog proračuna.

Video: Marko Prpić/PIXSELL

Naveo je i da se u Sisku za smještaj stanovništva želi osposobiti hotel Panonija, gdje su statičari napravili detaljni pregled te utvrdili da je statika u dobrom stanju, ali treba ojačati stepenište te dodatno sanirati treći kat.

U tom bi hotelu trebao osigurati smještaj za 160 stanovnika u potrebi.

Udruga turizma dostavlja gotovo 250 montažnih kućica

Horvat je kazao i da Hrvatska udruga turizma planira dostaviti gotovo 250 montažnih kućica površine oko 24 do 32 četvorna metra koje će doći na područje Banije.

Osima toga, naglasio je, oko 630 privremenih stambenih jedinica naručene su od hrvatskih proizvođača i zaključeno s 3. veljače bit će isporučeni na potresom pogođeno područje.

HGSS je cijelo potresom pogođeno područje kartom podijelio na sektore, a prioritet im je s vatrogascima uklanjati krovove na oštećenim kućama te obilazak zabačenih područja na Baniji i dostava pomoći.

HGSS sektorski podijelio cijelo potresom pogođeno područje

Rekao je to pročelnik HGSS-a Josip Granić, ističući da ta služba djeluje planski pri čemu je podijeljeno cijelo potresom pogođeno područje, a planovi su određeni za dva do tri dana.

Imenovani su zapovjednici s tri vozila za logistiku, administraciju i koordinaciju sa smjenama od 48 sati.

Granić je istaknuo da su HGSS-ovci u smjeni od 48 sati, a njihovi poslodavci imaju razumijevanja za njihovu službu.

Pozdravio je i psihološki pristup s nastradalima, kojima je dovoljna i jedna topla riječ, a pohvalio je i aktivnosti volontera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!