ministar gospodarstva

Horvat: Povratnu informaciju iz Kine očekujem za nekoliko dana

10.05.2019 u 17:57

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u petak u Otoku nedaleko Vinkovaca kako u ovom trenutku još uvijek nema "analizu kolega iz Kine" te u idućih nekoliko dana očekuje povratnu informaciju o interesu kineske kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) za brodogradilišta Uljanik i 3. maj

"U kontinuitetu sam u kontaktu s veleposlanikom Kine ovdje u Republici Hrvatskoj. Kakva će konačna informacija biti i za što će oni točno biti zainteresirani, da li samo isključivo za brodogradnju ili diverzifikaciju na prostoru Pule ili Rijeke, očekujem da ćemo saznati u nekoliko slijedećih dana", tek je kratko odgovorio Horvat na upite novinara na marginama poslovne konferencije "Slavonija, mjesto vaše investicije".

Izaslanstvo kineske kompanije CSIC je 30. travnja i 1. svibnja posjetilo brodogradilišta u Puli i Rijeci, a u razgovorima s čelnicima Uljanika i 3. maja upoznati su s pojedinostima poslovanja brodogradilišta.

Prije posjeta brodogradilištima, predstavnici kineske kompanije razgovarali su i s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je nakon tog sastanka izjavio kako očekuje da predstavnici CSIC-a, nakon posjeta Puli i Rijeci, dobro analiziraju i razmotre mogućnosti eventualne suradnje ili partnerstva.

I dok se očekuje odgovor kineskog CSIC-a o interesu za brodogradilišta u Puli i Rijeci, idući tjedan će se održati ročišta na kojima se treba odlučivati hoće li se pokrenuti stečaj nekih važnih članica Uljanik grupe. Naime, za ponedjeljak, 13. svibnja na Trgovačkom sudu u Pazinu zakazano je ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečaja u Uljanik Brodogradilištu, a za petak, 17. svibnja ročište za Uljanik d.d., krovnu tvrtku Uljanik grupe.