MZOS DUGUJE NOVAC

HOO podnio kaznenu prijavu protiv Tomislava Paškvalina

09.02.2015 u 16:18

Bionic
Reading

Bjelovarski odvjetnik Vladimir Gredelj u ime Hrvatskog olimpijskog odbora te predsjednika Zlatka Mateše podnio je USKOK-u kaznenu prijavu protiv Tomislava Paškvalina, pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta

Iako su iz MZOS-a proteklih dana poslali priopćenje prema kojem su podmirena sva potraživanja i obveze Hrvatskom olimpijskom odboru, iz krovne organizacije hrvatskog sporta ipak su reagirali kaznenom prijavom protiv Tomislava Paškvalina. Podsjetimo, Paškvalin je za kašnjenje plaća okrivio čelne ljude HOO-a upitavši ih otvoreno 'neka kažu na što je potrošen uplaćeni novac'.

'Zakonom o sportu jasno su definirane javne potrebe u sportu, a financiranje komercijalne televizije, odnosno trgovačkog društva, ne može se smatrati javnom potrebom u sportu Republike Hrvatske. Suprotno je to i Statutu HOO-a. Ovo ministarstvo već mjesecima ukazuje na taj problem, no u HOO-u to neprestano ignoriraju, pa i dalje troše milijune kuna na SPTV', kazao je nedavno Paškvalin.

Međutim treba reći kako je Gredelj prošlog tjedna poslao pismo premijeru Zoranu Milanoviću, od kojeg je tražio da 'spriječi daljnju uzurpaciju ovlasti HOO-a od strane nekih dužnosnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta'. Naime sporan je bio dio novca od igara na sreću, a prozvan je i MZOS da zbog njega radna zajednica nije dobila plaću.

U kaznenoj prijavi Gredelj u ime HOO-a pojašnjava kako je Paškvalin pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta u Upravi za sport te je kao takav 'ovlašten i dužan brinuti o razvoju sporta, unapređenju rekreativnog, zdravstvenog, školskog, amaterskog, profesionalnog, natjecateljskog i promotivnog značaja sporta i sportaša, predlaganju i provođenju propisa o organizaciji i djelovanju sporta, sportskih klubova, udruga i saveza, financiranju sportskih programa i programa razvoja sporta, stručne poslove u pitanjima unapređenja sportskih djelatnosti te brojne druge djelatnosti vezane za sport'.

Prema Zakonu o sportu, pojašnjava se dalje u prijavi, za izvršenje programa javnih potreba u sportu osiguravaju se sredstva u državnom proračunu i iz dijela prihoda od priređivanja igara na sreću.

'Na temelju navedene zakonske odredbe donesena je Uredba o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2014. kojom je propisan način raspodjele tih sredstava. Tako je člankom Uredbe propisano da 30,96 posto prihoda ostvarenih od igara na sreću pripada onima koji promiču razvoj sporta, a u tu kategoriju svakako spada i HOO. Nadalje, drugim člankom Uredbe propisano je da se sredstva doznačuju MZOS-u, a onda ih ono prosljeđuje korisnicima u omjerima utvrđenim tim člankom, pri čemu se HOO-u ima uplatiti 86,79 posto prihoda. Usprkos ovakvim odredbama, Uprava za sport na čelu s Paškvalinom nije HOO-u (kao ni drugim nacionalnim sportskim udrugama) isplatila sva sredstva koja im pripadaju za 2013. i 2014. iako je samo ministarstvo, odnosno Uprava za sport, kome je na čelu upravo Paškvalin, putem obavijesti na internetskim stranicama MZOS-a od 19. prosinca 2014. ustvrdilo da je HOO-u isplaćen cjelokupan iznos sredstava', stoji u prijavi.

Međutim iako MZOS tvrdi da je isplaćen cjelokupni iznos, HOO u prijavi kaže da to demantira dopis Ministarstva financija.

'Navedenim dopisom Ministarstva financija obaviješten je HOO o stvarnom iznosu koji mu je doznačen od strane MZOS-a, odnosno Uprave za sport na čelu s osumnjičenikom, pa je tako vidljivo da je HOO-u uplaćeno svega 74,60 posto sredstava od onih koji su mu trebali biti uplaćeni. Kada se navedeni postotak pretvori u brojke, vidljivo je da HOO-u i njegovim članovima nezakonito nije isplaćen iznos od 25.860.930,31 kunu', stoji u prijavi. Uz to se nepotrošeni iznos svake godine prebacivao na drugu godinu, pojašnjava se.

'HOO, bez obzira na predviđeni plan sredstava u proračunu RH, ima zakonsko pravo da mu se uplate sva sredstva koja su ostvarena iznad planiranog iznosa, a osumnjičenik je s takvim zakonskim odredbama, uzimajući u obzir dužnost koju obnaša, nedvojbeno upoznat te takve odredbe svjesno i namjerno krši nanoseći HOO-u ogromnu materijalnu štetu. Dakle ovakvo 'prenošenje' novčanih sredstava iz godine u godinu je nezakonito i bez ikakve pravne osnove te se time nanosi ogromna šteta HOO-u jer se nezakonito umanjuju sredstva koja trebaju biti isplaćena te se time umanjuju šanse za razvoj i rezultate hrvatskog sporta. Osim činjenice da je zakonsko pravo HOO-a da mu se doznače sva sredstva koja mu pripadaju (dakle i navedenih 25 milijuna kuna), važno je reći da su i ranije novčana sredstva doznačavana s velikim zakašnjenjem (npr. početkom 2014, što je MZOS ispravio tek na očitovanje Ministarstva financija od ožujka 2014), tako da se pojedini veliki sportski projekti nisu mogli realizirati, a kasnilo se i s isplatom plaća i stipendija', pojašnjava se u prijavi.

U prijavi se pritom upozorava na to da je Hrvatski olimpijski odbor u svom djelovanju samostalan i neovisan. 'Kada se ove odredbe uzmu u obzir i protumače u svjetlu odredaba prema kojima HOO ima pravo na određeni postotak od ukupno ostvarenih prihoda od igara na sreću (neovisno o bilo kakvom planu), jasno je vidljiva namjera Paškvalina da zloupotrebom položaja i ovlasti, odnosno nezakonitom neisplatom iznosa od preko 25 milijuna kuna naruši samostalno djelovanje HOO-a i da se djelovanje HOO-a podvrgne volji političkih elita i partikularnih interesa. Dakle ovakvim svojim ponašanjem Paškvalin ne samo da nanosi materijalnu štetu HOO-u, već ovakvo postupanje može rezultirati i sankcijama Međunarodnog olimpijskog odbora prema HOO-u zbog narušavanja njegove samostalnosti u djelovanju i koje u konačnici može imati ogroman utjecaj na sport u RH te sportsko međunarodno priznanje svih sportaša unutar Republike Hrvatske. O mogućnosti nastupa navedenih posljedica Paškvalin je, kao bivši sportaš i olimpijac, a sada i politički dužnosnik, nedvojbeno svjestan te upravo nastup takvih posljedica i želi', uvjereni su u HOO-u.

Cijelu kaznenu prijavu pročitajte OVDJE.