MINISTRICA UŠUTJELA

Holy više ne brani prijateljicu: Neću utjecati na pravosuđe

27.04.2012 u 12:42

Bionic
Reading

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy ozbiljno je shvatila kritike zbog imenovanja Sanje Kalambure ravnateljicom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te trapavih reakcija nakon toga: odlučila je potpuno zašutjeti o cijelom slučaju

'S obzirom na sva događanja, ne mogu komentirati da ne bih utjecala na pravosuđe', kazala je Holy u Splitu uoči okruglog stola o gospodarenju otpadom. Smireno i sa smiješkom, ministrica nije željela prozboriti ni riječi o navodno vrlo bliskoj prijateljici koja je imenovana usprkos optužnici za kriminalne radnje i koju je do prošlog tjedna žučno branila.

Upitali smo Holy i za slučaj brata Sanje Kalambure, koji je po pisanju medija nedavno na njenu inicijativu sklopio ugovor s Fondom za zaštitu okoliša za konzultantske poslove oko otpada. Ministrica je odglumila neznanje: 'Ja ne vodim Fond, obratite se glasnogovornici. Koliko znam, on tamo nije zaposlen', kazala je.

Uoči okruglog stola ministrica se izjasnila o dva ekološka problema oko kojih udruge sa splitskog područja već mjesecima vode ratove, pa im donijela loše vijesti: priznala je da se mogla odabrati neka druga lokacija budućeg Centra za gospodarenje otpadom od one u Lećevici, no tvrdi da je zbog obaveza prema Europskoj uniji projekt 'kasno mijenjati'. Ni Kaštelani neće biti zadovoljni: na brojne prosvjede zbog najave spaljivanja otpada u pećima cementare Cemex također je uzvratila Europom.

'Svjesna sam da se udruge ne slažu, razgovarala sam s njima, no europska direktiva o otpadu propisuje da nakon sprečavanja nastanka otpada, primarne selekcije i materijalne obrade slijedi i termička obrada otpada. To je, dakle, cijeli sustav gospodarenja otpadom i mi ga moramo uvesti', kazala je Holy.