OSNOVANA PRODRUŽNICA

Holy: U Zagrebu imamo najbolji odaziv

16.02.2014 u 16:40

Bionic
Reading

Predsjednica Održivog razvoja Hrvatske (ORaH) Mirela Holy danas je na osnivanju gradske organizacije te stranke za grad Zagreb istaknula da Zagrebu ali i cijeloj Hrvatskoj treba drugačija, bolja politika

Holy je rekla da je to zagrebačka organizacija stranke sedma po redu i najvažnija, zato što je Zagreb gotovo četvrtina Hrvatske. Tu je i najbolji odaziv, što je možda i očekivano i normalno jer, rekla je, radi se o središtu koje je sklono 'progresivnim idejama, a progresivne ideje su ideje koje promovira ORaH'.

Ustvrdila je da u Hrvatskoj vlada opće beznađe, što smatra jako opasnim za cijelu državu i sve političke stranke jer, kazala je, 'ako ne postoji vjera da je promjena moguća, onda se promjena sigurno neće niti dogoditi'.

'Mi smatramo da je promjena moguća, iako je situacija jako teška', istaknula je Holy.

Rekla je da se niti jedno društvo ni država ne može smatrati samoodrživom i samostalnom ukoliko ne zadovoljava tri ključne potrebe svoga stanovništva - potrebe za hranom, za vodom i za energijom. Podsjetila je da Hrvatska uvozi više od 50 posto hrane i oko 50 posto energije, a u vodnom sektoru ponašamo se jako nerazumno i neracionalno. Rekla je i kako je otpad također velika prilika za razvoj gospodarstva i zapošljavanje, kao i 'zelena gradnja'.

Trebamo se okrenuti prema izgradnji zdrave i realne ekonomije koja počiva na velikom broju malih i srednjih projekata, kao u većini razvijenih država u svijetu, koje najveći broj radnih mjesta otvaraju na projektima održivog razvoja, poput održivih energetike i poljoprivrede, kazala je.

'I zbog toga nemojte vjerovati kada vam govore da je agenda održivog razvoja neprijateljska prema gospodarstvu jer to jednostavno stvarnost demantira', poručila je Holy.

Istaknula je da Hrvatska treba politiku javnog interesa koja neće promovirati isključivo stranačke, osobne ili lobističke interese

Dvije godine od kako je Kukuriku koalicija dobila mandat za upravljanje zemljom naši su građani nažalost razočarani politikom i strankama, dojam je da stranke jedno govore kada su u opoziciji, a rade nešto potpuno drugo kada su na vlasti i da u stvarnosti nema velikih razlika, barem u provedbi gospodarskih programa, rekla je.

Gospodarska kriza trese Hrvatsku još od 2008., izuzetno je veliki broj nezaposlenih, 'užasno velika' ideološka podijeljenost, pa se tabori formiraju po pitanjima koji nisu uopće vitalna, poput definicija braka, koje sigurno neće otvoriti niti jedno novo radno mjesto, kazala je Holy.

Povjerenik ORaH-a za grad Zagreb je Dražen Vlahovski