ODLUKA JE NEPOVRATNA

Hollande: Brexit mora biti završen 2019.

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.08.2016 14:23
  • Objavljeno 30.08.2016 u 14:11
Francois Hollande

Francois Hollande

Izvor: Reuters / Autor: Francois Lenoir

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u utorak da pregovori o britanskom izlasku iz Europske unije moraju završiti 2019. i da je odluka o napuštanju bloka nepovratna

'Sve mora biti gotovo 2019. godine. Ta odluka znači da Britanija, kada jednom ode, više ne može sudjelovati u europskom odlučivanju. Neće moći pristupiti jedinstvenom tržištu ako ne prihvati četiri slobode, sve propise i proračunsku solidarnost', istaknuo je Hollande na sastanku sa stranim veleposlanicima.

Rekao je da britanska premijerka Theresa May mora donijeti teške odluke za koje joj treba vremena, ali ne može otezati s početkom istupnih pregovora. 'Otezanje ne bi bilo dobro ni za Britaniju ni za Europu', kazao je.

Potvrdio je i da su pregovori EU-a i Sjedinjenih Država o slobodnoj trgovini 'zapeli' i mali su izgledi da će se dogovor postići do kraja godine, rekao je Hollande.

U obraćanju veleposlanicima dodao je da ne može poduprijeti dogovor koji bi se postigao prije isteka mandata američkog predsjednika Baracka Obame u siječnju iduće godine.

'Pregovori su zapeli, stajališta se nisu poštovala, nacrt dogovora je očito neuravnotežen', ocijenio je.

Francuska je u utorak objavila kako želi prekid pregovora o nacrtu Transatlantskog ugovora o slobodnoj trgovini (TTIP) između EU-a i SAD-a, procjenjujući ih previše povoljnima za američku stranu, kako bi se potom moglo nanovo krenuti na 'dobrim temeljima'.

Francuska će taj stav iznijeti u rujnu na sastanku ministara zaduženih za vanjsku trgovinu u Bratislavi.

Dvoje kandidata za nasljednika američkog predsjednika Baracka Obame, Hillary Clinton i Donald Trump također su već kritizirali TTIP.

Najnovija kritika došla je od njemačkog vicekancelara i ministra gospodarstva Sigmara Gabriela koji je u razgovoru za javni servis ZDF u nedjelju pregovore Europske unije i SAD-a o TTIP-u proglasio propalima.

Hollande je u utorak upozorio i na opasnost širenja sukoba u Siriji, nakon 'višekratnih, oprečnih intervencija' Turske i Rusije, govoreći o vojnoj intervenciji Ankare protiv Kurda i podršci koju Moskva pruža Bašaru al-Asadu. 'Prekid borba je apsolutni prioritet', dodao je.

'Francuska s ovog mjesta poziva na trenutačno primirje', naglasio je Francois Hollande podsjetivši da 'Sirija već pet godina proživljava strašnu tragediju', osobito u Alepu gdje je u tijeku humanitarna katastrofa velikih razmjera.

'Rusija već gotovo godinu dana pruža pomoć režimu Bašara al-Asada koji se tom potporom koristi za bombardiranje pobunjenika, ali i civila što ide na ruku ekstremistima iz različitih skupina', istaknuo je.

Hollande je usto upozorio da se pojačala napetost u Ukrajini posljednjih mjeseci i da se očekuje daljnje pogoršanje.

Francuski predsjednik je rekao da je njemačka kancelarka Angela Merkel u kolovozu kontaktirala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i s njegovim ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom

'Ovog ljeta situacija se pogoršala. Opasnost eskalacije je velika', dodao je Hollande na godišnjem sastanku s veleposlanicima u Francuskoj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!