prijedlog hsu-a

Hoće li umirovljenicima biti isplaćene božićnice od 100 eura?

25.11.2022 u 06:49

Bionic
Reading

Hrvatska stranka umirovljenika traži od Vlade da isplati svim umirovljenicima božićnicu od 750 kuna. Upozoravaju da od milijun i 200 tisuća umirovljenika u Hrvatskoj njih 700 tisuća živi na rubu siromaštva s mirovinama manjim od tri tisuće kuna. No, prijedlog je iznenadio i jedinog saborskog zastupnika te stranke pa se čini da je ova ideja već na početku osuđena na propast, javlja N1

Novca u Hrvatskoj ima i zato isplatite božićnice svima, poruka je HSU-a hrvatskoj Vladi.

'Mi tražimo da svi umirovljenici u Hrvatskoj dobiju božićnicu od 100 eura, odnosno 750 kuna', ističe Veselko Gabričević, predsjednik HSU-a.

A za to bi u državnom proračunu trebalo pronaći 900 milijuna kuna. Otkud taj novac?

'Mi smo svi svjedoci da je nedavno u Ini opljačkano milijardu kuna. Ovih 900 milijuna je manje od te jedne pljačke koja se desila u Ini', navodi šef HSU-a, javlja N1.

'Vlada već intervenirala'

'Dva puta je u ovoj godini Vlada intervenirala prema umirovljenicima koji imaju niske mirovine', kazao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Prijedlog predsjednika HSU-a iznenadio je i saborskog zastupnika stranke, koji je dio vladajuće koalicije.

'Da vam budem iskren upoznat sam s tim prijedlogom jednako kao i vi, putem medija. Meni ne pada na pamet da predlažem bilo što što će dati 100 eura umirovljenim saborskim zastupnicima, ja mislim da je to neprilagođeno sadašnjem trenutku što god tko o tome mislio i tko god me zbog toga osudio pa čak i predsjednik moje stranke', rekao je Silvano Hrelja, saborski zastupnik HSU-a.

Što kaže oporba?

Oporba smatra da jer važnije od božićnice povećati najniže mirovine.

'Onoliko koliko su im rasli troškovi života da im se poveća mirovina i bit će sve jasno', navodi predsjednik Mosta Božo Petrov.

  • +2
Umirovljenici Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

'Želimo vidjeti da se mirovine usklađuju sa stopom inflacije re-do-vi-to! Redovito, kako našim najugroženijim građanima ne bi kontinuirano padao standard. Nekakva jednokratna pomoć – ok', istaknula je saborska zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić.

'Ne može se održati niti ovako niska razina mirovina kakvu imamo sada, a kamoli da će to značiti poboljšanje takve situacije. Dakle, jesmo za i ovakav oblik, međutim moramo tražiti trajna rješenja', poručuje Davorko Vidović, predsjednik Socijaldemokrata.