glasovanje u saboru

Hoće li novi zakon o udomiteljstvu proći netaknut? Plenković ima svoja očekivanja, a što je s HNS-om?

07.12.2018 u 05:58

Bionic
Reading

Andrej Plenković rekao je u četvrtak navečer da će, koliko mu je poznato, Hrvatski sabor u petak glasovati o prijedlogu zakona o udomiteljstvu i očekuje da će biti prihvaćen onako kako ga je Vlada predložila

Hrvatski sabor sjednicu nastavlja u petak raspravom o dva zakonska prijedloga iz područja energije, Konačnom prijedlogu izmjena Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji te Konačnom prijedlogu zakona o energetskoj učinkovitosti, nakon čega slijedi glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Osim toga, predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak navečer da će, koliko mu je poznato, Hrvatski sabor u petak glasovati o prijedlogu zakona o udomiteljstvu i očekuje da će biti prihvaćen onako kako ga je Vlada predložila, prenio je Novi list.

Na pitanje novinara, nakon sjednice stranačkog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, na čije ruke pri tome računa, Plenković je rekao da će se to vidjeti u petak te dodao kako misli da su se obavile konzultacije parlamentarne većine i da će zakon proći onako kako ga je Vlada predložila.

'Vidjet ćemo sutra', odgovorio je premijer na pitanje hoće li zakon proći ako ga HNS ne podrži, ako ne bude prihvaćen njihov amandman, a isti odgovor imao je i za pitanje postoji li mogućnost da HNS ipak glasuje za zakon.

Podsjetimo, zakon je izazvao prijepore između koalicijskih partnera HDZ-a i HNS-a, jer je HNS inzistirao da kao udomitelji budu navedeni i životni partneri. Okvir koji je postavljen s naglaskom na profesionalno udomiteljstvo je jedan od kvalitetnih načina da riješimo društveni problem koji postoji, gdje imamo dosta djece koja su udomljena, imamo one koji su u institucijama. Koncept deinstucionalizacije je važan i očekujem da će s te strane ovaj zakon biti dobar u praksi.'