BESANE NOĆI

Hoće li nova predsjednica krenuti s radom u ponoć?

16.01.2015 u 12:28

Bionic
Reading

Izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ne zna gdje bi prije - svugdje je zovu, a ona bi se najradije svugdje i ukazala. Njezini susreti s Hrvatima i Hrvaticama, ma gdje bili, odvijat će se pred kamerama, dok će izvan fokusa javnosti ostati predstojeći brifinzi o cijelom spektru aktivnosti iz područja predsjedničkih ovlasti - vanjske politike, obrane i tajnih službi

Bivša pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju najavila je u četvrtak da ide na oproštajnu večeru s novim šefom Saveza, Norvežaninom Jensom Stoltenbergom, iako s istim nije imala priliku ni surađivati jer je u vrijeme njegova ustoličenja početkom listopada vodila predsjedničku pretkampanju u Hrvatskoj. Nije poznato je li s njim razgovarala i o vraćanju obveznog vojnog roka u Hrvatsku, za što se založila u predsjedničkoj kampanji, kao 'trendu koji će se javljati ponovno u NATO državama'. 

O sadržaju razgovora sa Stoltenbergom vjerojatno će šutjeti, kao i o svemu onome što će dogovarati na ostalim sastancima i radnim susretima do primopredaje vlasti na Pantovčaku. U međuvremenu, spakirala je stvari i konačno iselila iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu, koje je opisala kao veliko selo iza bodljikave žice, noseći sa sobom i Barbie lutku u maskirnoj uniformi. Prije nekoliko dana, 13. siječnja, najavila je da će iste večeri poslati pismo Ujedinjenim narodima, povodom odluke Haškog suda u slučaju Šešelj. Javnost još uvijek nije dobila pismo na uvid.

Da je prijenos vlasti u Hrvatskoj već počeo, ustvrdili su glasnogovornik izabrane predsjednice Mladen Pavić i bivši savjetnik predsjednika Stjepana Mesića, Vlatko Cvrtila. Prvi je rekao da je predsjednik Josipović izabranu predsjednicu već upoznao s načinom funkcioniranja Ureda i 'detaljima koji su važni u ovoj fazi', a drugi da brifinzi Kolinde Grabar Kitarović neće biti svakodnevni, ali će se njihov intenzitet pojačavati s približavanjem datuma inauguracije.

Novoizabrana predsjednica u prijelaznom razdoblju nema na raspolaganju službeni ured u kojemu bi se održavali brifinzi, kako je to slučaj u nekim državama razvijenijih demokratskih standarda. 'Ured u Izbornom centru je još uvijek onaj službeni ured, naravno, do inauguracije', rekao je Pavić dodajući da su obaveze Kolinde Grabar Kitarović u ovoj fazi prvenstveno medijske prirode.

'Brojni su zahtjevi za intervjuima, fotografiranjima... Želja medija je da putem svojih kuća gospođu Grabar Kitarović bolje prikažu u javnosti', naveo je Pavić.

Polaganje predsjedničke prisege očekuje se 18. veljače u podne, a predsjednički mandat Kolinde Grabar Kitarović počinje teći 19. veljače. Nije isključeno da će s predsjedničkim aktivnostima početi točno u ponoć, kako je i krenula s predsjedničkom kampanjom u rodnom kraju. Umjesto škverana koji su te prosinačke noći postrojeni pod zvijezdama za potrebe kampanje, predsjednici udarničkog duha na raspolaganju u tom slučaju bi bili djelatnici Predsjedničkih dvora koji žive u nadi da će dočekati preseljenje u željenu joj rezidenciju u Visokoj ulici.

U međuvremenu, Kolinda Grabar Kitarović čeka da Državni ured za upravljanje državnom imovinom analizira sve troškove te napravi projekcije i za druge lokacije na kojima bi bilo moguće organizirati Ured predsjednika - ovisno o procjeni sigurnosnih službi. Predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović najavio je da će rezultate predstaviti izabranoj predsjednici 'hladne glave, mirno i staloženo'. Valja predvidjeti i u koje će se svrhe koristiti prostor na Pantovčaku ako i kad se oslobodi - izabrana predsjednica u više navrata za vrijeme kampanje izrazila je
želju da se Pantovčak otvori i preuredi u centar za djecu s posebnim potrebama.