sve bliže dogovoru

Hoće li London i Bruxelles riješiti pitanje carinske kontrole nakon brexita u Sjevernoj Irskoj?

26.02.2023 u 08:00

Bionic
Reading

Pregovori Londona i Bruxellesa o carinskoj kontroli nakon brexita u Sjevernoj Irskoj bliže se kraju, rekao je u subotu irski premijer Leo Varadkar

'Dogovor još nije postignut. No mislim da smo sve bliže tomu', rekao je za televizijsku mrežu RTE dok se čuju nagađanja o objavi dogovora idućih dana. Razgovori su 'u tijeku' i nastavit će se 'idućih dana', rekao je ranije u subotu za AFP ured britanskog premijera Rishija Sunaka. Sjevernoirski protokol je glavni razlog napetosti između Londona i Bruxellesa, tri godine nakon brexita.

Protokol je dogovoren između Londona i Bruxellesa u okviru njihova ugovora o razlazu kako bi odgovorio na osjetljivo pitanje granice između članice EU-a Republike Irske te Sjeverne Irske, koja je dio Velike Britanije. Zamišljen je da ispuni dvostruki cilj, da zaštiti cjelovitost jedinstvenog europskog tržišta i da izbjegne kopnenu granicu koja bi mogla narušiti mir postignut 1998. 

No Velika Britanija je odlučila donijeti zakon i jednostrano izmijeniti carinske odredbe teksta, što je bio povod spora s EU-om i dovelo do početka novih pregovora tijekom 2022. London traži da EU olakša carinsku kontrolu između Sjeverne Irske i ostatka Velike Britanije koje su trn u oku sjevernoirskim unionistima koji ga smatraju prijetnjom statusu njihove pokrajine unutar zemlje.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen trebala je u subotu doputovati u Veliku Britaniju i sastati se s kraljem Karlom III. u dvorcu Windsoru, ali je putovanje otkazano, potvrdili su izvori u britanskoj vladi za agenciju AP. Izgledi za nagodbu nailaze na oštar otpor u Velikoj Britaniji, napose među sjevernoirskim unionistima (DUP) koji uporno odbijaju bilo kakvu praktičnu primjenu europskog zakona u pokrajini.

Čelnik DUP-a Jeffrey Donaldson istaknuo je da se protokol mora ne samo izmijeniti, nego zamijeniti 'novim tekstom' s EU-om. No u utorak je ocijenio da je dogovor moguć 'idućih dana', podsjetivši da je ostvaren velik pomak. Sunak pak treba dobiti potporu dijela svoje konzervativne stranke za bilo kakav dogovor.