korekcija koeficijenata

Hoće li liječnici u štrajk? 'Postotak koji je predložen ne može nas zadovoljiti'

11.01.2024 u 08:59

Bionic
Reading

Tko je nezadovoljan predloženim koeficijentima u javnim službama? Hoće li liječnici u štrajk? Je li Vlada spremna na korekcije koeficijenata u dogovoru sa sindikatima?

Danas je prvi sastanak Vlade i sindikata javnih službi o novom temeljnom kolektivnom ugovoru, a nakon toga sastanak sa sindikatima državnih službi. Dražen Opalić, ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu u Ministarstvu rada naglašava da je Vlada ušla u reformu sustava plaća državne i javne službe te da je zakon stupio na snagu s 1. siječnjem.

'Plan je odredbe donijeti do 1. ožujka kako bi se plaća za ožujak u travnju mogla isplatiti po novome', kazao je gostujući u emisiji 'U mreži Prvog' Hrvatskog radija.

Dodao je kako prema predloženim koeficijentima 'plaća nikome ne pada'.

'Svi u sustavu će dobiti korekciju plaće. U sustavu zdravstva to ide od 6 do 30 posto, a najviše ide onima koji su najmanje plaćeni', govori. Podsjeća kako je ova uredba financijski 'teška' oko 850 milijuna eura te da je 300 milijuna eura već izdvojeno sa stalnim dodatkom koji je bio predujam ovoj reformi za najniže plaćena radna mjesta.

Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi kazao je kako je u sustavu javnih službi predviđeno za 180 tisuća ljudi 580 milijuna eura, a za državne službe kojih ima 60 tisuća, predviđeno je 350 tisuća eura, i očito je, kako kaže, da su oni imali manje koeficijente do sada.

'Za svaku je pohvalu odluka Vlade da se onima koji imaju najmanje plaće, plaće značajnije podignu. U sustavu zdravstva smo zadovoljni s koeficijentima koje će dobiti pomoćni radnici, stoga što će njima najviše rasti plaće', rekao je.

Dodaje kako postoji nezadovoljstvo nezdravstvenih radnika srednje stručne spreme, gdje je razlika između njih i onih NKV 5 posto.

'Tu ćemo predložiti korekcije', kazao je.

Renata Čulinović-Čajić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata naglašava kako nju zbunjuje to što je njima 15. prosinca pokazano u Ministarstvu zdravstva da se ljudima koji su najviša razina školovanja, a to su specijalisti liječnici, povećava koeficijent za 5 posto.

'Ne znam što se u međuvremenu događalo u ministarstvima, ali povećanje za jedan posto ništa nije promijenilo. Stav liječničke struke je da je to beznačajno', rekla je.

'Vlada i ministarstva moraju biti svjesni žele li u ovoj državi osigurati dostupnu zdravstvenu zaštitu u javnom zdravstvu ili sklapati ugovore s privatnim zdravstvenim organizacijama. Zadnjih mjeseci svjedočimo ogromnom odljevu liječnika starije i srednje generacije u privatne zdravstvene ustanove', naglašava.

Dodaje kako su mladi liječnici prošle godine otišli u inozemstvo u nikada većem broju.

'Nije mi jasno na temelju kojih kriterija su povišice slagane. Postotak koji je predložen ne može zadovoljiti liječnike', rekla je.

Ističe kako su mjesecima liječnici nezadovoljni te kako su i prošle godine prosvjedovali, a, kako kaže, ovi koeficijenti su kap koja je prelila čašu jer velika većina onoga što je dogovoreno kod premijera nije ispunjeno i liječnici su izgubili povjerenje.