AMERIKA NA MUKAMA

Hoće li Kongres deblokirati vladu?

07.10.2013 u 15:15

Bionic
Reading

Američka vlada ušla je u ponedjeljak u drugi tjedan proračunske blokade kojoj se ne nazire kraj, a 17. listopada, rok do kada bi američki Kongres trebao podići prag zaduženosti zemlje sa sadašnjih 16,7 bilijuna dolara kako bi se mogla i dalje zaduživati i uredno podmirivati svoje obveze, sve je bliži

Zadnji veliki sukob oko praga zaduženosti, u kolovozu 2011., završio je dogovorom u posljednji trenutak pod pritiskom uspaničenih tržišta i upozorenja da bi se u slučaju stečaja dogodila gospodarska katastrofa globalnih razmjera.

To bi se moglo dogoditi i ovaj put.

U izjavama u nedjeljnim političkim emisijama, ni republikanci ni demokrati nisu dali naznaka da bi dogovor mogao biti blizu ni o proračunskoj blokadi niti o pragu zaduženosti, međusobno se optužujući za slijepu ulicu u kojoj su se zatekli.

'Spreman sam sjesti i razgovarati s predsjednikom', rekao je predsjednik Predstavničkog doma, republikanac John Boehner, u ABC-jevoj emisiji 'This Week'. No, dodao je, predsjednikovo 'odbijanje da pregovara izlaže zemlju riziku.'

Ministar financija Jack Lew rekao je u CNN-ovoj emisiji 'State of the Union' da se 'Kongres igra vatrom', dodajući da Obama neće pregovarati dok 'Kongres ne izvrši svoj posao' odnosno deblokira vladu i podigne prag zaduženosti.

Ta dva pitanja bila su u početku odvojena, no s vremenom su postala povezana.

Konzervativni Republikanci u Predstavničkom domu protive se financiranju vlade u sadašnjoj fiskalnoj godini, koja je počela 1. listopada, dok ne dobiju neke ustupke od Obame koji bi odgodili ili uskratili financiranje Zakona o zdravstvu, popularno zvanog Obamacare, koji je stupio na snagu 1. listopada.

Mnogi od njih žele da se sličan uvjet postavi i za podizanje praga zaduženosti, no u svojem popisu zahtjeva za to Boehner u nedjelju nije spomenuo zdravstvo.

'Vrijeme je da se razgovara o problemima u rashodima', rekao je Boehner, uključujući mjere za ograničanje troškova socijalnog osiguranja i Medicarea, vladina zdravstvenog osiguranja za starije od 65.

Harry Reid, vođa Senata u kojem većinu imaju Demokrati, uskoro bi trebao donijeti odluku o tome hoće li otvoriti formalnu raspravu o 'čistom' prijedlogu zakona, bez dodatnih pitanja, kako bi se podigao prag zaduženosti.

Za usvajanje takve mjere barem šestero republikanskih senatora od ukupno 46 trebalo bi se pridružiti 54 demokrata kako bi prevladali proceduralne zapreke koje bi protivnici Obamacarea mogli postaviti.

Po jednom demokratskom izvoru iz Senata, podizanje praga zaduženosti moglo bi se povezati s novom inicijativom da se reformira američki porezni zakon i postignu dugoročne uštede u socijalnom osiguranju i Medicareu, čiji su troškovi porasli zbog povećanja broja umirovljenika.

Republikanski zastupnici iznijeli su i neke druge ideje, poput vrlo malog povećanja praga zaduženosti, što bi omogućilo više vremena za pregovore, ali na uštrb daljnje tržišne neizvjesnosti, te opoziva poreza na medicinske uređaje.


Taj bi porez od 2,3 posto, koji je stupio na snagu u siječnju, trebao omogućiti prikupljanje 30 milijarda američkih dolara kroz deset godina kojima bi se financirao Obamacare.

Neki demokrati podržavaju ukidanje tog poreza, ali inzistiraju da se pronađu zamjenski prihodi te da se opoziv zakona razmatra tek nakon deblokade vlade i podizanja praga zaduženosti.

Dogovor u Senatu vratio bi ta komplicirana pitanja natrag u Predstavnički dom, gdje su republikanci zauzeli tvrdo stajalište i prema Obamacareu i pragu zaduženosti.

Neki analitičari smatraju da bi za usvajanje "čistog" zakona u Predstavničkom domu moglo biti dovoljno glasova. Za to bi bili potrebni glasovi gotovo svih 200 demokrata i oko 20 od 232 republikanca. No Boehner bi za to morao prekršiti svoje pravilo da na glasovanje ne daje zakon koji ne podržava većina zastupnika u Predstavničkom domu.

U svakom slučaju, nijedna strana još nije učinila ništa da bi se pronašlo rješenje, a ulozi su kako vrijeme istječe sve veći.

Da bi pronašli izlaz, pregovarači će vjerojatno morati iznaći pristup koji bi omogućio svim stranama da proglase pobjedu, pa makar to značilo novu bitku sredinom studenoga ili u prosincu.

Dok blokada državnih institucija sama po sebi vjerojatno neće izazvati velike poremećaje na tržištu, borba oko praga zaduženosti bi mogla. Zadnja takva kriza u kolovozu 2011. srušila je američki kreditni rejting.