NOVA PREDSJEDNIKOVA MEDIJACIJA

Hoće li Josipović urazumiti Debeljaka?

05.11.2013 u 13:39

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović formalno se uključio u rješavanje problema u Brodosplitu: danas je primio sve vodeće sindikaliste splitskog brodogradilišta, ali i člana uprave Darka Pappu. Predstavnici radnika neugodno su iznenađeni jer će se na Pantovčaku pojaviti i Debeljakov čovjek, iako se radi o susretu koji su oni sami dogovorili s Josipovićem, i to u travnju ove godine

Vjerojatno će biti zanimljivo, jer nitko od sindikalista - ni Zvonko Šegvić, ni Joško Franić, ni Ivan Čavka - već tjednima nema pristup škveru, zajedno s još tridesetak radnika koji su 'suspendirani' zbog sudjelovanja u nedavnim prosvjedima. Novi vlasnik Brodosplita otvoreno sprečava sindikalno organiziranje jer je zaposlenike rasporedio u čak pedesetak novoosnovanih tvrtki, u kojima sindikata formalno - nema. Za njih, tvrdi, ne vrijedi čak ni kolektivni ugovor, iako se preuzimanjem tvrtke Debeljak obvezao da će ga poštovati najmanje pet godina.

'Od predsjednika očekujemo da utječe kako bi se suspendirani radnici, a među njima i mi sindikalisti, vratili na posao. Bez mira i dogovora škver neće opstati', kazao je povjerenik Sindikata metalaca Ivica Franić.

U Josipovićevo posredovanje uzda se Zvonko Šegvić, sindikalist koji je crvena krpa za Tomislava Debeljaka. S njime novi gazda škvera uporno odbija sjesti za stol.
'Tražit ćemo da se osigura poštivanje međunarodnih konvencija rada i prestane sa sprečavanjem sindikalnog organiziranja. Debeljak to radi, a država mu omogućava i tolerira', kazao nam je Šegvić.

'Postoji ugovor koji je država potpisala s takozvanim vlasnikom Brodosplita, a ni on se ne poštuje: Debeljak nije vlasnik još najmanje pet godina, sve dok prima državni novac i dok traje restrukturiranje. To je kao da netko kupi automobil na leasing, a onda ga i prije nego što plati prvu ratu proglasi svojim!' uzbuđen je Šegvić. Suspenzije za tridesetak radnika još uvijek smatra potpuno nelegalnim.

'Sastanak s predsjednikom tražili smo još prije pola godine, kao da smo predosjećali što će se u škveru dogoditi', potvrđuje sindikalist.

Na Pantovčaku bi se danas trebala pojaviti i nova Josipovićeva savjetnica, bivša pomoćnica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal, koja je bila direktno uključena u proces privatizacije Brodosplita i u Hrvatsku se vratila nakon kratkotrajne savjetničke uloge pri Vladi Srbije.