PREDIZBORNA SLAGANJA

Hoće li HDZ s 'malima'? Oni su uvjereni da hoće

11.07.2016 u 19:47

Bionic
Reading

Hoće li HDZ na izbore krenuti sa ili bez HSP AS-a, HRAST-a i BUZ-a, pitanje je koje se samo po sebi nametnulo nakon što je postalo izvjesno da će Andrej Plenković zamijeniti Tomislava Karamarka na čelu stranke

Nakon što 17. srpnja preuzme stranku, mnogi očekuju zaokret od desnice prema centru, jer Plenković ne zastupa radikalne stavove pa je sasvim logično pitanje jesu li mu HSP AS, BUZ i HRAST nepotrebna prtljaga ili će s njima uspjeti zadovoljiti dio radikalnijih svojih članova, ali i društva sklonih njima.

Ako se pita tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovićaon je za to da HSP AS ostane u Domoljubnoj koaliciji. U Dubrovniku je jučer izrazio želju da pravaši ostanu s njima, ali ne samo oni nego i Most.

No nije tajna da ima onih u HDZ, samo o tome ne bi javno, koji misle da im nijedna od triju spomenutih  stranaka ne treba.

Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a za tportal je kazao kako se svašta posljednjih dana piše i kako je riječ o moru dezinformacija.

'Ovih dana će se obaviti razgovori s HDZ-om, Plenković je jučer izjavio da je otvoren za sve partnere iz Domoljubne koalicije. Očekujem da će domoljubna kompozicija u istoj formaciji možda čak i proširena ići u novi okršaj s lijevom koalicijom', kazao je Špika

Naveo je i da u svim dosadašnjim kontaktima s HDZ-om nitko nije dovodio u pitanje njihovu daljnju suradnju.

'To bi bilo i nelogično jer BUZ ima bolji rejting od svih dosadašnjih partnera HDZ-a. Ako se ipak dogodi da nas HDZ ne želi, tada ćemo o tome misliti i razgovarati. Svaka stranka treba biti spremna na samostalan izlazak. No nama se to neće dogoditi jer vrijednost BUZ-a, a i ono što sam ja pokazao kao saborski zastupnik u šest mjeseci, bilo je dovoljno da se mi ne bojimo za našu budućnost', uvjeren je Špika.

Dodao je i da njima pozicije na izbornim listama nisu bitne već im je prije svega važno da njihove programske točke budu uvažene i da budu dio polazišta u budućoj koaliciji.

'Buz želi čvrst stav da se neće poduzimati ništa, nikakve odluke ili zakonski propisi koji bi išli na štetu bilo koje socijalne skupine. U tom slučaju nema razloga da ne pričamo o budućoj suradnji. Nama ništa ne znači hoćemo li imati dva ili 22 zastupnika ako za naše biračko tijelo nećemo moći ništa napraviti od onog što smo obećali', ustvrdio je Špika i dodao da oni kao stranka ne mogu uvjetovati hoće li HDZ pokušati nešto dogovoriti s Mostom, ali smatra da neće ni trebati jer ne očekuje da će Most ostvariti rezultat kakav je ostvario prije osam mjeseci.

Ivan Tepeš, šef HSP AS-a, uvjerenja je da njihovi bilateralni razgovori s HDZ-om vode nastavku suradnje.

Sve što smo pričali i prije tjedan dana i dalje stoje. Oni moraju imati svoje unutarstranačke procese da se sve odluke mogu donijeti. Cilj je da ne dolazi do mrvljenja glasova od centra nadesno i da koalicija ide zajedno', kazao je Tepeš.

Ladislav Ilčić iz HRAST-a medijske najave da ih je HDZ otpisao naziva neutemeljenim spekulacijama i podsjetio je da je na prošlotjednom sastanku s Tomislavom Čuljkom i Milijanom Brkićem iskazan obostran interes za nastavkom suradnje.

'To je sve što ću reći i od tada se ništa nije promijenilo', zaključio je Ilčić.

435977,435979 ,435942 ,435944