KANDIDAT ZA PULSKOG GRADONAČELNIKA

Hoće li građani podržati program skromnog političara?

20.12.2012 u 14:54

Bionic
Reading

Mauricio Licul, predsjednik središnjeg odbora Ladonje, predstavio je danas u Puli program s kojim se kani kandidirati na Ladonjinim predizborima za župana, odnosno gradonačelnika Pule

'Namjera mi je da na ovaj način potaknem i sve druge kandidate, kako na predizborima Ladonje, tako i kandidate drugih političkih opcija, da već sada, a ne nakon izbora, predstave konkretne programe', kazao je Licul, predloživši da se svi kandidati unaprijed obavežu donijeti, odnosno potpisati akt po kojemu se ograničava mandat maksimalno dva puta uzastopce te da plaća budućeg župana, odnosno gradonačelnika Pule, bude sukladna ostvarenim rezultatima, kao i da o tim ostvarenim rezultatima odlučuju građani, a ne politika.

'Građani trebaju imati mogućnost dopuniti programe kako bi se na posljetku glasanje provelo prema programima i ljudima koji će garantirati i izvršenje, a ne da se dogodi da se dobiju izbori i program napiše godinu dana nakon dobivenih izbora, što je, recimo, napravio Ivan Jakovčić nakon što je dobio zadnje izbore, a da s druge strane u te četiri godine radi stvari koji mu uopće nisu pisale u programu', napomenuo je.

Programom, koji se temelji na istim načelima kao i prije četiri godine kad se Plinio Cuccurin kandidirao za župana, predviđaju se hitne kratkoročne i dugoročne strukturne mjere, a kako je naglasio, bio je rađen više od dva mjeseca u suradnji s gospodarstvenicima, ljudima iz znanosti, zdravstva i kulture iz Istre te s građanima koji su aktivno sudjelovali u njegovom stvaranju.

'Onda su bili počeci recesije i krize i taj je program predlagao način kako ublažiti utjecaj nadolazeće recesije. Nažalost, u Županiji su izostale te mjere, a vidimo da se ni na nivou Hrvatske one nisu provodile te nakon više razgovora s mojim prijateljima odlučili smo da ne treba izmišljati toplu vodu, već predložiti program koji je već jednom okupio građane Istre', rekao je Licul.

Podsjetio je da se čitav program temelji na nekoliko načela, kao što su uključivanje onih koji znaju, hoće i mogu, transparentnost prilikom donošenja odluka, postizanje što šireg mogućeg konsenzusa te korištenje svih raspoloživih resursa na dobrobit žitelja Istre.


Uz hitne kratkoročne mjere, kao što su pomoć gospodarstvu, mjere prema učinkovitijoj administraciji i rasterećenje stanovnika od raznih davanja prema gradovima, općinama te
Županiji, program obuhvaća i strukturne, odnosno dugoročne mjere, poput planova za rast i razvoj gospodarstva te otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje mladih kroz stalne radne odnose, umjesto zapošljavanja na određeno vrijeme.

'Po svemu sudeći ovi izbori će biti opet izbori na kojima će se pljuvati suprotnu stranu. No Ladonja je na prošlim lokalnim i parlamentarnim izborima išla proaktivno predlažući program', kazao je Licul, istaknuvši da želi svojim primjerom pokazati da je važniji sadržaj nego forma, odnosno da je važnije prikazati se kroz djela i konkretne prijedloge, a ne baviti se prljavim kampanjama.