KRIZA VLADE NA POMOLU

HNS traži hitan koalicijski sastanak s HDZ-om, smatraju da Kuščević mora otići

28.06.2019 u 21:00

Bionic
Reading

HNS, HDZ-ov koalicijski partner u Vladi, tražit će od premijera Andreja Plenkovića hitan koalicijski sastanak jer inzistira na odlasku HDZ-ova ministra uprave Lovre Kuščevića iz Vlade. Ta stranka bi mogao predložiti i širu rekonstrukciju koja bi podrazumijevala odlazak i ministra zdravstva Milana Kujundžića te ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac.

Potvrđeno je to Večernjem listu u vrhu HNS-a. Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS) zahtjev stranke o odlasku Kuščevića će iznijeti u nedjelju u podne na konferenciji za novinare u Sv. Martinu na Muri gdje se održavaju Središnji odbor i Predsjedništvo HNS-a.

HNS-ovci će tražiti da se sastanak održi odmah u ponedjeljak. U HNS-u smatraju da je Kuščević već sam trebao dati ostavku zbog moralne i političke odgovornosti jer njegove afere opterećuju i čine štetu Vladi.

'Ako se pokaže da je zaista bilo kriminala u Kuščevićevu mešetarenju nekretninama, morat će odmah otići. U svakom slučaju, on iz Vlade mora otići, a idealan trenutak za rekonstrukciju Vlade je rujan kada ministrica Marija Pejčinović Burić postaje glavna tajnica Vijeća Europe. Na Kuščeviću inzistiramo, a o široj rekonstrukciji, koju također predlažemo, odlučit će Plenković', rekao je Večernjaku izvor iz vrha HNS-a.

U HNS-u smatraju da je ministrica Žalac treba otići iz Vlade zbog afera koje se uz nju vežu, a ministar Kujundžić zbog loših rezultata u zdravstvu. Postavlja se pitanje što će HNS učiniti odbije li Plenković njegov zahtjev za smjenu Kuščevića, odnosno je li spreman na odlazak iz Vlade.

'Polako, smatramo da će Plenković ići u rekonstrukciju, a ne bude li doista htio, najesen je moguće svašta', odgovorili su im u vrhu HNS-a.

  • +4
Kuća ministra Kuščevića Izvor: Screenshot / Autor: Katastar.hr