SDP NEZADOVOLJAN

HNS preuzima HGK, predsjednik će biti volonter?

15.12.2013 u 13:25

Bionic
Reading

Druga po veličini stranka Kukuriku koalicije, HNS, uz pomoć poslodavaca konačno pokreće dugonajavljivani preustroj HGK-a, koji bi mogao doliti novo ulje na vatru njenim odnosima sa SDP-om, piše Jutarnji list

Kako doznaje Jutarnji list, u srijedu, 18. prosinca, trebali bi se održati sastanci Upravnog odbora i Skupštine HGK-a na kojima će se odlučivati o izmjenama Komorina Statuta. Do izmjena dolazi nakon što su obavljene konzultacije s HUP-om, s čijim se vodstvom privremena šefica HGK Sabina Škrtić sastala u petak.

Prema najnovijim prijedlozima, otkrivaju izvori, HGK bi vodio predsjednik volonter koji bi morao biti i član HGK-a, dakle poduzetnik. Uvela bi se i funkcija izvršnog direktora, koji bi se birao javnim natječajem, a broj članova Skupštine povećao bi se sa sadašnjih 77 na 120, a moguće i više.

HNS lobira za Kovačevića

U političkim i ekonomskim krugovima posljednjih dana proširila se informacija da je HNS vođenje HGK-a ‘rezervirao’ za Dragana Kovačevića, ekonomskog stratega stranke i aktualnog šefa Janafa. Sam Kovačević tu nam informaciju jučer nije potvrdio, ali ni opovrgnuo.

Razmatra se i ukidanje doprinosa koji tvrtke plaćaju Komori, pri čemu bi ostala članarina. Prođe li taj prijedlog, smanjio bi se jedan od parafiskalnih nameta na koji se tvrtke najviše žale.

'Ovdje nije riječ toliko o iznosu koji svake godine dajemo HGK-u, koliko o tome da tvrtke smatraju da ništa za taj novac ne dobivaju zauzvrat', kaže jedan poduzetnik, koji je želio ostati anoniman.

Izmjene Komorina ustroja - barem zasad - ne bi obuhvatile ukidanje obveznog članstva. To znači da bi hrvatske tvrtke i dalje morale biti članice HGK-a, a zauzvrat bi dobile instituciju koja bi bila njihov servis.

No, u SDP-u već sa skepsom gledaju na ove prijedloge. Ne sviđa im se ideja da šef Komore bude samo volonter, a umjesto obveznog, radije bi vidjeli dobrovoljno članstvo. Sumnjičavi su i prema sve očitijem preuzimanju HGK-a od strane svog glavnog koalicijskog partnera, HNS-a, za koji smatraju da Komoru uzima u svoje ruke kako bi proširio svoj utjecaj na gospodarstvo, ali i kako bi uhljebio vlastite kadrove. Žale se i da HNS reformu komorskog sustava provodi samostalno.

'Predsjednik mora biti zaposlen u HGK. Takva institucija ne može se voditi tako da se to radi uz neki drugi posao. Ne bi bilo dobro ni da predsjednik bude istaknuti član bilo koje stranke', prokomentirao je neke od ideja ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.