BIH

HNS dogovorio nastup na općinskim izborima

03.03.2012 u 17:26

Bionic
Reading

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog Sabora (HNS) održano u petak u Mostaru suglasilo se da će stranke okupljene oko ovog političkog bloka istaknuti zajedničke kandidate za načelnike nacionalno mješovitih općina na ovogodišnjim općinskim izborima u BiH

‘U većini prostora ćemo unutar Hrvatskog narodnog sabora odrediti kandidate za načelnike općina, dok bismo u izborima za općinska vijeća išli samostalno na izbore kako bi sve stranke dobile prostor i ostvarile svoje rezultate’, rekao je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović kako ga u subotu prenose mediji u Mostaru. Po njegovim riječima, hrvatske bi stranke u općinskim vijećima uspostavljale postizborne koalicije.

Iako su predsjednici stranaka koje čine HNS podržali izbor zajedničkih kandidata za općinske izbore koji su najavljeni za jesen ove godine, konačnu potvrdu o tome dat će stranačka čelništva.

Stranke okupljene oko HNS-a planiraju istaknuti zajedničke kandidate za načelnike u 26 mješovitih općina u kojima su Hrvati manjina ili su pak neznatno brojniji od drugih naroda.

Istodobno, hrvatske stranke neće zajedno nastupiti u općinama zapadne Hercegovine gdje Hrvati imaju dominantnu većinu u stanovništvu.

Čović je najavio i da će vodstva HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije pokušati postići dogovor oko provedbe izbora u Mostaru u kojem je Ustavni sud BiH ukinuo prijeporne odredbe o načinu biranja vijećnika s područja šest bivših gradskih područja kako ne bi ponovno morao intervenirati Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR) koji je nametnuo mostarski Statut 2004. godine.

Ustavni sud BiH ocijenio je kako su dio Izbornog zakona BiH o Mostaru i Statut ovoga grada prijeporni budući jedno većinsko bošnjačko područje jugoistok bira po tri vijećnika u gradsko vijeće iako ima 7.000 upisanih birača, jednako kao i većinsko hrvatsko područje jugozapad s 29.000 birača.