UKINUTA PRAVOMOĆNA PRESUDA

HND zabrinut zbog slučaja otkaza Nataši Škaričić

17.01.2013 u 17:35

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je danas zabrinutost i iznenađenost viješću da je Vrhovni sud ukinuo pravomoćnu presudu kojom je otkaz bivšoj pomoćnici glavnog urednika Slobodne Dalmacije Nataši Škaričić proglašen nezakonitim te je predmet vratio na ponovno suđenje.

U HND-u navode kako su višestruki razlozi zabrinutosti presudom, a jedan od njih su 'u najmanju ruku neubičajeni' rokovi u kojima je Vrhovni sud postupao u predmetu u kojemu novinarka nastoji dokazati da RPO status novinara i urednika u određenim okolnostima nije njihov honorarni odnos s poslodavcem, već oblik prikrivenog radnog odnosa.

HND napominje da je Vrhovni sud u 'rekordno kratkom roku', u samo tri mjeseca nakon što je Slobodna Dalmacija zatražila reviziju sudskog postupka taj zahtjev i uvažio. S druge strane, upozorava HND, sudu je trebalo više od godinu dana da presudu, kojom poništava odluke nižih sudova i nalaže reviziju postupka, dostavi novinarki i njenom pravnom zastupniku.

'Riječ je o godini dana nepotrebnog produžavanja ovog spora, kao i mučne materijalne i egzistencijalne neizvjesnosti spomenute novinarke', navodi se u priopćenju HND-a.

Upozorava se i da je Vrhovni sud presudom sugerirao nižem sudu da u ponovljenom postupku razmotri primjenu članka 2. Zakona o medijima u kojemu se definiraju temeljni pojmovi koji se koriste u tom zakonu, iako je za radno-pravne sporove, ističu, relevantan Zakon o radu.

Ističe se i da je riječ o sudskom postupku od iznimne važnosti ne samo za Natašu Škaričić, nego i za mnoge novinare u RPO statusu te za buduće reguliranje njihova radno-pravnog statusa.

'Presuda u ovom slučaju može biti važan presedan i može spriječiti moguće zlouporabe statusa RPO-a od strane poslodavaca', smatra HND koji od pravosuđa očekuje da u odlučivanju u ovom i sličnim predmetima poštuje Zakon o radu, pravni poredak, dobre pravne standarde i pravnu sigurnost građana.