NOVINAR GODINE U ČETVRTAK

HND objavio dobitnike godišnjih nagrada

06.05.2009 u 17:00

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društva objavilo je danas dobitnike godišnjih novinarskih nagrada koje će im biti uručene na sutrašnjoj svečanosti u Novinarskom domu, kad će biti proglašen i novinar godine te dodijeljena zajednička nagrada HND-a i Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj 'Robert Schuman'

ZAGREB - Za novinara godine kandidiraju Dušan Miljuš i Mladen Stubljar

HND-ova nagrada za životno djelo Otokar Keršovani bit će dodijeljena Zvonimiru Milčecu, rekorderu po dužini i količini pisanja kolumni, podlistaka i feljtona o Zagrebu, autoru tridesetak knjiga te dviju monografija.

HND-ova nagrada Marija Jurić-Zagorka za pisano novinarstvo dodijeljena je Ivi Jakovljeviću za seriju komentara iz područja svjetskog i domaćeg gospodarstva i kolumne Ekonomski brevijar u Novom listu.

Dobitnik nagrade za novinsku fotografiju Nikša Antonini je Goran Šebelić za seriju fotografija objavljenih u Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji i na net.hr-u.

Nagrada Marija Jurić-Zagorka za televizijsko novinarstvo dodijeljena je Andreji Arežina-Grgičević za priloge objavljene u emisiji DOSSIER HR., dok je nagrada za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić dodijeljena Damiru Bednjancu za reportažu Winnetou živi, objavljenu u emisiji HTV-a Alpe-Dunav-Jadran.

Serijom istraživačkih članaka u tjedniku Globus o izboru sudaca Ustavnog suda Slavica Lukić zaslužila je nagradu Marija Jurić-Zagorka za istraživačko novinarstvo.

Nagrada za radijsko novinarstvo ove godine neće biti dodijeljena niti jednom od desetak prijavljenih radova. "Svi radovi dobre su kvalitete no, povjerenstvo se nije odlučilo ni za jedan od njih smatrajući da nagrada Marija Jurić - Zagorka odražava i honorira kvalitetu i izraz iznad redovnih standarda", stoji u obrazloženju jednoglasne odluke povjerenstva.

Nagradu 'Robert Schuman', koja se dodjeljuje za najbolje radove u praćenju pitanja Europske unije i podizanju svijesti javnosti o putu Hrvatske u EU, dobili su Lada Stipić Niseteo za pisano novinarstvo, Goran Vežić za radijsko i Silvana Skočajić za televizijsko novinarstvo.