IMA LI SMISLA TV PRETPLATA?

Hloverkina metla čisti Prisavlje

05.12.2008 u 05:18

Bionic
Reading

Dok ekranima krstare potrošena lica iz prvog ešalona vlasti iza kulisa Informativnog programa odvijaju se komedije i tragedije, kao što i priliči redakciji koju vodi Hloverka Novak-Srzić

Mislav Bago dao je otkaz na Hrvatskoj televiziji, u prvim izjavama bio je jako štur, tek je naznačio da se posljednjih godina dana razlikuje od svojih šefova u poimanju novinarstva.

Da u Hrvatskoj danas postoji ozbiljna strukovna novinarska organizacija i strukovna povezanost među novinarima kakva, recimo, postoji među političarima, o slučaju Bago raspravljalo bi se dugo i žustro ne zbog toga što je Bago rijedak novinarski biser kakav se rodi jednom u epohi, već zbog toga što se i do njegova odlaska na državnoj ili javnoj televizija, kako vam drago, nakotilo toliko afera da plaćanje pretplate postaje etičko pitanje. Dok ekranima krstare potrošena lica iz prvog ešalona vlasti i dosadnim frazama odgovaraju na vječito ista pitanja - gdje je kriza, hoće li doći i kada, što ako dođe, što ako ne dođe - iza kulisa Informativnog programa odvijaju se komedije i tragedije, kao što i priliči redakciji koju vodi Hloverka Novak-Srzić.

Hloverka je svojedobno, u jednoj od faza posipanja pepelom, priznala da je na konferencijama za tisak Franje Tuđmana postavljala pitanja sugerirana iz Tuđmanova ureda, čime je najjezgrovitije i najtočnije opisala vlastiti televizijski opus u devedesetim. Neko vrijeme nije je bilo nigdje, pa je malo eksperimentirala s Novom TV, a svoju je priliku dočekala negdje prije godinu dana, nakon što je na čelo televizije stigao Vanja Sutlić poznat po tome što je imenjak, prezimenjak i sin glasovitog filozofa. Sutlić je posjeo Hloverku na čelo Informativnog programa i show je počeo.

Goran Mehkek / CROPIX  Prvo je za svojega pomoćnika postavila Dražena Majića, čovjeka koji nije imao ni petogodišnjeg iskustva u uredničkom radu – dotad bitan uvjet za uredničko mjesto – ni velikog znanja o televizijskom radu, jer je na HRT stigao iz novina. Potom je zbrisala dobar dio dotad najistaknutijih novinara informativnog programa, pa je, na koncu, Danko Družijanić napustio HRT, a Sanja Mikleušević-Pavić je prekomandirana u popodnevne emisije za umirovljenike i domaćice.

Otpori su lomljeni hitro, dovoljno je sjetiti se da je prošle godine u studenome Denisu Latinu skinuto 30 posto plaće, te da je dobio ukor pred otkaz jer je podsjetio da se Hloverkina uloga na HRT-u početkom devedesetih teško može nazvati novinarstvom. Na internim sastancima, na kojima se govorilo o Hloverkinu nesnalaženju, Sutlić je stajao iza nje s odlučnošću koja je uredničinoj oporbi dala do znanja da im se alternativa svodi na poznatu frazu – il' se pokloni, il' se ukloni.

Danas, tako, imamo Informativni program s osobama bez televizijskog iskustva – Mislav Togonal – s osobama sa sramnim ratnim epizodama – Dijana Čuljak-Šelebaj, s urednicima za jednokratnu uporabu – Tončica Čeljuska i Đurica Drobac. Imamo program iz kojega nestade Mislav Bago, priča se da su njegovi televizijski problemi počeli kada je prije nekog vremena prilično jogunasto intervjuirao Ivu Sanadera, program u kojemu je Zoran Šprajc suspendiran jer je ironično komentirao poslovanje tvrtke koja je u prvih devet mjeseci ove godina nagomilala gubitak od 107 milijuna kuna.

Imamo Informativni program u kojemu je radila djevojka prominentnog hrvatskog mafijaša, te u kojemu je dužnost urednika Gospodarske redakcije trebao preuzeti čovjek koji je sjedio u Nadzornom odboru tvrtke-aktera krupne gospodarske afere. Imamo... imamo li razloga plaćati pretplatu?