POGURAO PLENKOVIĆ

Hitna rezolucija o Šešelju na dnevnom redu EP-a

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 20.11.2014 15:53
  • Objavljeno 20.11.2014 u 14:43
Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Marko Djurica

Na Konferenciji predsjednika Klubova zastupnika u Europskom parlamentu danas u Bruxellesu usvojen je prijedlog Kluba Europske pučke stranke, a na inicijativu potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Andreja Plenkovića, koju su podržali svi hrvatski zastupnici, o uvrštavanju na dnevni red hitne rezolucije 'Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja'

Cilj ove hitne rezolucije je osuda ponašanja i ratno-hušačke retorike optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja nakon odluke Raspravnog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o njegovom privremenom puštanju na slobodu.

Europski parlament će se na taj način jasno usprotiviti Šešeljevim istupima koji ukazuju na kršenje vladavine prava, pretenzije na teritorij drugih država zagovaranjem projekta 'Velike Srbije' - uključujući i Hrvatsku kao članicu EU, te narušavanje stabilnosti i suradnje među zemljama u regiji.

Hrvatska delegacija Kluba zastupnika EPP-a ocjenjuje da je uvrštavanje ovog prijedloga hitne rezolucije na dnevni red Parlamenta izvrstan politički uspjeh, s obzirom da se na plenarnoj sjednici mogu naći maksimalno tri prijedloga o hitnim rezolucijama.

Danas započinje rad na usuglašavanju teksta rezolucije, a sljedećeg tjedna na plenarnoj sjednici u Strasbourgu 27. studenoga bit će održana rasprava te glasovanje.

Zastupnik Plenković očekuje da će prijedlog rezolucija dobiti podršku većine zastupnika u Europskom parlamentu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!