bez prepreka

Hitna helikopterska medicinska služba prevezla 55 hitnih pacijenata

27.07.2017 u 11:50

Bionic
Reading

Prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM), u mjesec i pol dana djelovanja hitne helikopterske medicinske službe u Dubrovniku, medicinski timovi zbrinuli su 55 hitnih pacijenata s područja Dubrovačko-neretvanske županije

Izrazito velika udaljenost između bolnica za prijevoz i zbrinjavanje hitnih pacijenata zemaljskim vozilom hitne medicinske službe na području najjužnije hrvatske županije zahtijevala je organizaciju dodatnih aktivnosti usmjerenih ka poboljšanju pružanja hitne medicinske skrbi.

Stoga je, podsjećaju iz HZHM, u suradnji Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova i Dubrovačko-neretvanske županije pokrenut projekt hitne helikopterske medicinske službe s bazom u Dubrovniku.

Helikopter MUP-a, medicinski tim Ministarstva zdravstva

'Time je omogućena dostupnost odgovarajuće hitne medicinske skrbi i pravovremeni pristup bolnicama svim stanovnicima i posjetiteljima otočnih, ruralnih i slabo naseljenih područja Dubrovačko-neretvanske županije, na zadovoljstvo njenih građana i svih aktera projekta', istaknula je ravnateljica HZHM-a primarijus Maja Grba-Bujević.

Za let se koristi helikopter Ministarstva unutarnjih poslova Eurocopter EC 135, dok medicinski tim osigurava Ministarstvo zdravstva djelatnicima iz županijskih zavoda za hitnu medicinu.

Dimenzije i tehničke karakteristike MUP-ovog helikoptera opremljenog poput zemaljskog vozila za hitne medicinske intervencije znatno olakšavaju pristup pacijentu budući da se takvim helikopterom može slijetati na različite površine, a medicinski tim iz helikoptera može obaviti kompletnu intervenciju.

'Time se izravno utječe na brzinu zbrinjavanja hitnih pacijenata i uvelike skraćuje njihov prijevoz do odgovarajuće bolnice, što je iznimno važno u zbrinjavanju bolesnika s ozljedom glave te srčanim i moždanim udarom', naglasila je Grba-Bujević. 

Hitna helikopterska medicinska služba Dubrovnik s radom je počela 12. lipnja i do 1. listopada 'pokrivat' će sve hitne medicinske letove od Prevlake preko Lastova do Neretve tijekom turističke sezone i posezone.

Zbrinuli bebu, pomogli teško ozlijeđenom turistu

U jednoj od zadnjih intervencija dubrovačkog tima hitne helikopterske medicinske službe uspješno je zbrinut teško ozlijeđeni turist na kojeg je u moru ispred Orebića naletio gumenjak, a samo par dana ranije zbrinuta je i beba iz Metkovića stara tek 42 sata.

'Riječ je o iznimno odgovornom i specifičnom poslu koji zahtjeva, prije svega, dobro uigran tim ljudi – od medicinskog tima preko pilota i zrakoplovnog tehničara do kontrolora leta', rekla je ravnateljica HZHM-a.

'Kada minute odlučuju o životu i smrti, hitna helikopterska medicinska služba brz je i primjereni način da se naglo oboljeloj ili ozlijeđenoj osobi pruži hitna medicinska skrb na terenu i osigura definitivna medicinska skrb u odgovarajućoj bolnici unutar 'zlatnog sata'. Na taj se način osigurava jednaka dostupnost hitne medicinske skrbi pacijentima na otocima, ali i u ostalim udaljenim i prometno loše povezanim područjima', zaključila je Grba-Bujević. 

Iz HZHM-a podsjećaju da je tijekom prošle turističke sezone, od 10. srpnja do 31. listopada 2016., tim hitne helikopterske medicinske službe koji je bio stacioniran u Zračnoj luci Dubrovnik obavio 95 hitnih medicinskih intervencija i zbrinuo jednaki broj bolesnika. Najveći broj intervencija, ukupno 49, imali su na otoku Korčuli, potom u Metkoviću (17) i Orebiću (12). Na Lastovu su zbrinuli sedam hitnih bolesnika, u Pločama pet, na Mljetu dva te po jednog hitnog bolesnika u Stonu i na otocima Koločepu i Lopudu.