VIJEĆE SIGURNOSTI

Hitan sastanak u UN-u zbog sjevernokorejske rakete

13.02.2017 u 10:39

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a održat će u ponedjeljak hitan sastanak oko sjevernokorejskog ispaljivanja balističke rakete, objavila je u nedjelju ukrajinska misija koja trenutno predsjeda Vijećem. Sastanak bi trebao početi u ponedjeljak u 17 sati po lokalnom vremenu (23 sata po srednjoeuropskom)

SAD, Japan i Južna Koreja zatražile su u nedjelju taj hitan sastanak zbog ispaljivanja balističkog projektila koje je u nedjelju izvela Sjeverna Koreja, kršeći nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti.

Pjongjang je u nedjelju ujutro ispalio neidentificirani balistički projektil u more u istočnom dijelu obale Korejskog poluotoka. 'SAD, kao i Japan i Južna Koreja zatražile su hitne konzultacije o lansiranju balističke rakete Sjeverne Koreje 12. veljače', kazao je glasnogovornik američke misije pri UN-u.

Službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA ocijenila je 'uspješnim' probno ispaljivanje 'rakete zemlja-zemlja srednjeg do dugog dometa Pukguksong-2', a prvi čovjek Sjeverne Koreje Kim Jong-Un izrazio je 'veliko zadovoljstvo'.

On je tijekom novogodišnjeg govora izjavio kako je njegova zemlja blizu testiranja interkontinentalnog balističkog projektila, no južnokorejski izvori smatraju kako ipak nije bila riječ o toj vrsti oružja.

Iz američkog ministarstva obrane naveli su kako je sjevernokorejski projektil bio srednjeg dometa. Raketa je prešla oko 500 kilometara prije nego je pala u Japansko more, po južnokorejskom ministarstvu obrane.