STREETSTYLE

Hippie haljina, nježno čudovište i svježe smokve u Kenjari

04.08.2015 u 12:17

Bionic
Reading

Počastila sam sebe s par NAJ odjevnih komada - haljinom iz NAJljepših hippie snova, NAJluđim cvikama u NAJboljoj optici u gradu i cipelama s NAJvećom potplatom koju sam vidjela u životu. Detalji u postu!


Poznat vam je vjerujem osjećaj kad kupite novi odjevni komad koji nije baš idealan za godišnje vrijeme u kojem ste 'zarobljeni'. Dogodilo mi se to taman u vrijeme ovih nezapamćenih pasjih vrućina. Nije mi trebalo dugo da samu sebe uvjerim kako nije baš toliko vruće vani za haljinu dugih rukava i kako je materijal jako prozračan i kako će fina tkanina ustvari zaštititi moj i tako osjetljiv ten od ubojitih sunčevih zraka. I za kraj se sjetim pametnih Japanki koje 'umotane' šetaju Dioklecijanovom palačom i promislim: To je to!

Tako smo moja divna Gat Rimonhippie haljina iz najnovije kolekcije dostupne u ID concept store-u i ja prošetale splitskom Kenjarom. Mjesto je to jugoistočno od sv. Duje i Peristila, na glasu kao najružniji dio Dioklecijanove palače. Ja ga se osobno sjećam s nostalgijom, kao i mnogi Splićani, posebice oni koji su brijali po Peristilu ranih 90-ih. Koliko smo se god bojali zalaziti u mračnu i prljavu Kenjaru, tadašnji dom splitskih zgubidana, prostitutki i narkomana, toliko nam je bila i privlačna zbog svoje izoliranosti.

Društvo mi je pravilo 'nježno čudovište' odnosno Gentle monster sunčane naočale iz Optike M u Splitu, cipele (čitaj: štule) s najvećom platformom na svijetu iz Shoebox-a i p+g design gumena torbica iz Vešmašine.

haljina: Gat Rimon / ID concept store (Split), sunčane naočale: GENTLE MONSTER / Optika M (Split), torbica: p+g design / Vešmašina (Zagreb), cipele: JeffreyCampbell / Shoebox, prstenje: H&M, poklon, suvenir s Tajlanda

photo: Luka Nižetić


Danas u Kenjari nema ni bivših ilegalnih stanovnika, ni smeća. Ostalo je tek par kuća u kojima žive lokalci i jedan mali đardin u kojem smo sreli neke divne ljude koji su mene i Luku ponudili svježim smokvama, tik ubranim iz đardina. Inače, sa smokvama imam issue još od djetinjstva kad sam ih se jednom najela do povraćanja. Od tada jedem samo suhe.

Jeste li znali?

- Smokve nemaju cvjetove na granama. Cvijet je unutar ploda!
- Vjeruju se da su zapravo smokve bile plod koji je bio koban za Adama i Evu u Edenskom vrtu.
- Nekad su olimpijski sportaši zbog pogodnih nutritivnih svojstava koristili smokve kao hranu za trening.
- Pola šalice smokava ima približno kalcija kao pola šalice mlijeka.
- giving the fig (franc. faire la figue, španj. dar la higa
) je vrlo stara uvreda još iz doba Shakespearea.