bivši pomoćnik ministra

HERA dobila novog šefa: Sabor izglasao Danijela Žambokija za predsjednika Upravnog vijeća

15.10.2021 u 13:06

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak je za predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) imenovao Danijela Žambokija, a svom dosadašnjem tajniku Davoru Orloviću potvrdio još jedan četverogodišnji mandat.

Tomislava Jurekovića razriješio je dužnosti predsjednika Upravnog vijeća HERA-e, zbog isteka mandata.

Žamboki, diplomirani ekonomist i hrvatski branitelj, koji je već ranije bio predsjednik Upravnog vijeća HERA-e, dolazi s dužnosti ravnatelja Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu Ministarstva prostornog uređenja. Ima bogato iskustvo u privatnom i javnom sektoru.

 Davor Orlović, diplomirani pravnik, za tajnika Sabora prvi put je imenovan 2016. i  taj mu je mandat istekao prije godinu dana. Hrvatski je branitelj, dragovoljac Domovinskog rata.  Bio je prvi zapovjednik novoustrojene Straže Hrvatskog sabora. Karijeru  je počeo u tvrtki Agrariacop, a u Saboru se zapošljava 1993. kao samostalni savjetnik u Odboru za naobrazbu.

 Godine 2004. Orlović je izabran za pomoćnika tajnika Hrvatskog sabora. Osam je godina, od 2007. bio član Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

 Na činjenicu da je Orlović obnašao dužnost tajnika i nakon isteka mandata u petak je upozorio Milan Vrkljan (NZ). To je grubo kršenje digniteta Sabora, ustvrdio je, i zatražio od predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, koji je formalno predložio Orlovićev izbor, da se očituje.

 "Trajale su konzultacije unutar većine, praksa je takva da tajnici do razrješenja obnašaju tu dužnost; nije ovo prvi put", odgovorio mu je Jandroković.