GRADITI SE MORA

HEP: Mi ne odustajemo od HE Ombla

11.02.2013 u 15:33

Bionic
Reading

'HEP neće odustati od HE Ombla, a hoće li se on realizirati ovisi o tome hoće li Vlada u tom projektu vidjeti gospodarsku isplativost", rekao je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Zlatko Koračević na obilježavanju završetka prve etape rekonstrukcije hidroelektrane Zakučac

HEP je pokrenuo aktivnosti za izradu dodatnih studija utjecaja na okoliš, a jednaku aktivnost pokrenula je i Europska banka za obnovu i razvitak koja je HEP-u još 2011. godine odobrila kredit za realizaciju ovog projekta u visini od 123 milijuna eura.

'Kroz 20-ak dana imat ćemo cjelovitu informaciju pa ćemo je predstaviti Vladi i javnosti. Nakon toga slijedi odluka je li Ombla gospodarski interes RH. Ako jest, HEP ima znanja, kadrove i spremna je preuzeti odgovornost vođenja tog projekta", rekao je Koračević.

Na izjavu resornog ministra Mihaela Zmajlovića da bi se HEP trebao orijentirati na druge energetske projekte, Koračević je rekao da su mnogi projekti pokrenuti ali nisu nikada nastavljeni.

'Normalno da svi veliki projekti traže opći konsenzus u javnosti. Činjenica je da u ovom trenutku u javnosti nijedan projekt nije prihvaćen i shvaćen', primijetio je čelnik HEP-a. Podsjeća da je neprihvaćen i projekt Plomin 3, a poručuje da su u HEP-u spremni preuzeti vođenje projekata za koje se pokaže da su gospodarski interes Hrvatske.