VIŠA SILA

Helikopteri HRZ-a ne smiju na remont u Rusiju

04.04.2014 u 09:36

Bionic
Reading

U svjetlu odluke NATO-a o prekidu vojne suradnje s Rusijom, hrvatski Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC) ne može slati vojne helikoptere na remont u Rusiju, potvrdio je tportalu Boško Pribičević, predsjednik Nadzornog odbora ZTC-a

Takvu je poruku na sastanku s čelnicima ZTC-a u srijedu uputio ministar obrane Ante Kotromanović, koji je i predsjednik skupštine tog trgovačkog društva. Podsjetimo, portal Defender.hr nedavno je objavio da predsjednik Uprave ZTC-a Darko Cigrovski razmatra poslovnu suradnju s ruskim obrambenim tvrtkama koje bi radile remont helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Predstavnici Uprave ZTC-a na sastanku s Kotromanovićem potvrdili su da su kontakti s potencijalnim ruskim izvođačima postojali, ali su oni trenutno zamrznuti, rekao je Pribičević.

S obzirom da su ti helikopteri proizvedeni u SSSR-u, plan prema kojem bi letjelice remotirali ruski izvođači čini se logičnim. Rusi su, podsjetimo, izgubili posao na prvom natječaju za remont vojnih helikoptera jer su bili skuplji od ukrajinskih izvođača. Ukrajinci su posao izvodili u velikogoričkom sjedištu ZTC-a, a očekuje se da ga dovršiti za mjesec dana. Do kraja godine trebao bi biti objavljen natječaj za remont dodatna tri vojna helikoptera.

Hoće li Rusi dobiti šansu za remont helikoptera vlastite proizvodnje, ovisit će o razvoju događaja na relaciji Rusija - Zapad. Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u utorak su suspendirali vojnu suradnju s Rusijom, snažno osuđujući kao ilegalnu rusku vojnu intervenciju u Ukrajini.

Istovremeno, sankcije Europske unije protiv Rusije zasad su ograničene na zabranu viza i zamrzavanje imovine za ruske dužnosnike i saveznike predsjednika Vladimira Putina, što je rezultat odluka Vijeća EU-a od 5. ožujka i 17. ožujka. Pojedini europski čelnici, među kojima prednjače Britanci, zalažu se za šire sankcije protiv Rusije, koje bi pogodile i vitalne sektore tamošnjeg gospodarstva.

Prema saznanjima Hrvatske gospodarske komore, od izbijanja najveće krize u odnosima Rusije i Zapada od razdoblja Hladnog rata, hrvatske tvrtke nisu prijavile nikakve probleme u poslovanju sa svojim ruskim partnerima.