ratni vođa

Hekmatijar ponovno u Kabulu nakon 20 godina

04.05.2017 u 11:53

Bionic
Reading

Nekadašnji afganistanski ratni vođa Gulbudin Hekmatijar ušao je u Kabul u četvrtak ujutro uz oduševljene pozdrave pristaša nakon dva desetljeća odsustva iz glavnog grada za čije se bombardiranje okrivljuje.

Čelnika Hezb-i-islamija, ponovno na afganistanskoj sceni u okviru mirovnog sporazuma s vladom, pozdravljali su duž ceste stotine znatiželjnika. Neki su mahali zelenim zastavama stranke i crvenim cvijećem u znak dobrodošlice iako je stanovništvo podijeljeno oko njegova ponovnog pojavljivanja.

Hekmatijar koji je održao svoj prvi skup u javnosti u subotu u Lagmanu, dva sata istočno od Kabula, doputovao je u četvrtak u konvoju s nekoliko stotina automobila, uglavnom kamioneta opremljenih strojnicama.

Povratak Hekmatijara (67) potvrđuje, više od sedam mjeseci nakon potpisivanja, mirovni sporazum potpisan u rujnu s vladom predsjednika Ašrafa Ganija, pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice usprkos zločinima koji mu se pripisuju.

Trebao bi posjetiti predsjedničku palaču gdje će ga ugostiti Gani na prvom zajedničkom susretu.

Za mnoge će Hekmatijar zauvijek ostati "krvnik iz Kabula" jer je bombardirao grad kad je bio premijer početkom 90-ih, nanijevši mu najveću štetu u 40 godina rata. Približno trećina grada razorena je a više desetaka tisuća civila ubijeno.