UOČI HAŠKIH PRESUDA

Hebrang: Karadžić i Šešelj su samo sporedne figure, što je s JNA i KOS-om?

21.03.2016 u 10:11

Bionic
Reading

Radovan Karadžić i Vojislav Šešelj su samo sporedne figure u agresiji na Republiku Hrvatsku, a suđenje perifernim figurama ne ide prema pomirbi, istaknuo je Andrija Hebrang gostujući u emisiji Novi dan N1 televizije

'Agresori su bili naoružani oružjem JNA', podsjetio je Hebrang gostujući u emisiji Novi dan N1 televizije te podcrtao: 'Krivci i odgovorni za 8.000 smrti u Hrvatskoj su zapovjednici JNA i kreatori njihove vojne politike, a to je KOS. Nitko, gotovo nitko od njih nije procesuiran'. Krivac za to je, smatra Hebrang, 'zajednički dogovor Srbije, dijela hrvatske politike i Haaga'. Kao jednu od velikih pravdi u Haagu ipak Hebrang ističe da je Haag na tužbu Hrvatske protiv Srbije donio presudu da je Srbija počinila zločine na području Hrvatske i to je, naglašava, 'jedna od rijetkih presuda koja zadire u srž'.

Hebrang se požalio i kako sa svojom knjigom 'Zločini nad civilima u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku' na hrvatskom i na engleskom jeziku u kojoj navodi da je u ratu poginulo više civila, nego vojnika nije uspio doći ni u jedan medije i to, kako smatra, 'jer knjiga govori istinu tko je tko u ratu, zbog zločina nad civilima'. U knjizi se, međutim, ne bavi masakrom u Dvoru jer 'nije znao da će ta priča doći pod takvo povećalo javnosti', a problematičnim smatra 'optužbu i osudu protiv Mirka Norca i onog što se događalo u Medačkom džepu' tvrdeći da je to bilo 'na temelju lažnih činjenica'.

Od Haškog suda ne očekuje ništa, smatra da Šešelj ismijava cijeli svijet: 'Problem Šešelja je to što nema svrhe da se ona izriče 20 godina nakon počinjenog zločina. Ja ga gledam kao liječnik, taj je čovjek rekao da ima malignu bolest, ali vidim da je vrlo živahan dok pali hrvatske zastave. Presuda je sporedna činjenica. Pitanje je tko je organizirao da Šešelj i Karadžić rade to što su radili i da se to procesuira', zaključio je Hebrang.