JOSIPOVIĆ ZA BEOGRADSKI POLITIKU

HDZ žmiri na ustašofiliju, a u Srbiji snažno sikće četnička zmija'

06.02.2017 u 13:56

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik ivo Josipović dao je intervju za beogradski dnevnik Politika u kojem je kazao da HDZ 'žmiri pred ustašofilijom' u zemlji dok vodeći političari u Hrvatskoj i dio medija imaju kompleks Srbije, prenio je dijelovi B92. Josipović je kazao i da 'snažno sikće i četnička zmija u Srbiji'

Josipović je mišljenja da se političari u Hrvatskoj boje ući u otvoreni dijalog i traženje najboljih rešenja za dvije države. 'Opterećeni su strahom da će im suradnja sa Srbijom, čak i ozbiljni razgovori o brojnim međudržavnim problemima koje imamo donijeti negativne bodove i etiketu prosrpske i projugoslavenske politike", rekao je Josipović u intervjuu za 'Politiku'.

Josipović smatra da paralela tome postoji i u Srbiji, a ogleda se, kako kaže, u izuzetno agresivnoj retorici, koja je, ocjenjuje, 'na rubu građanske pristojnosti'. Prema njegovim riječima, uzrok 'nikada gorih' odnosa Hrvatske i Srbije je potreba vodećih političara da svoj uspjeh grade na konfliktu i antagonizmu, a problemi između dvije zemlje su, kaže, takvi da ih ne mogu riješiti međudržavne komisije već samo kontakti i dogovori na najvišem nivou.

Na podsjećanje da je nedavno rekao da je mjera hrvatstva ne koliko se voli hrvatska domovina već koliko se ne voli Srbija on je precizirao da je pri tome mislio na mentalitet koji nameće politička desnica.

'Da ima toga i u politici, medijima, na ulici. Ali moram reći, Hrvatska i Srbija kao da su blizanci. I u Srbiji primjećujem slične tendencije u odnosu na Hrvatsku.Ta kultura mržnje objektivno šteti objema državama, i otvara spiralu sukoba kojoj ne vidimo kraj', rekao je bivši hrvatski predsjednik.

Josipović smatra da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) zatvara oči pred ustašofilijom, koja je sve izraženija u Hrvatskoj. 'HDZ vodi dvoličnu politiku. Kad razgovaraju u Izraelu ili u europskim institucijama, veliki su antifašisti. Međutim, u zemlji na oba oka žmire na ustašofiliju, koja je sve izraženija', rekao je on. S druge strane naglasio je da'snažno sikće i četnička zmija u Srbiji uz napomenu da je povijest pokazala da su ustaška i četnička 'po pravilu jedna drugu hrabrile i poticale'.