predsjednički izbori

HDZ vadi tešku artiljeriju protiv Milanovića: U igri su bivša predsjednica, Medved, Jandroković...

27.02.2023 u 10:01

Bionic
Reading

HDZ traži predsjedničkog kandidata, piše u ponedjeljak Jutarnji list, ističući da se za bitku s predsjednikom Milanovićem – uz Gordana Jandrokovića, Tomu Medveda i bivšu predsjednicu prvi puta spominje i ime diplomata Ivana Šimonovića

'Da 2024. nije superizborna godina u kojoj će se održati parlamentarni, europski i predsjednički izbori, složio bih se s kolegama iz vrha stranke da ne treba žuriti s traženjem kandidata koji će u ime HDZ-a ući u utrku protiv aktualnog šefa države Zorana Milanovića. No kako će se iduće godine istovremeno voditi sve tri kampanje, uvjeren sam da HDZ svog kandidata mora imati najkasnije do kraja ljeta. Inače ćemo se naći u velikom problemu jer će kampanja našeg kandidata ili kandidatkinje biti zasjenjena parlamentarnom i europskom kampanjom' kaže za Jutarnji list visokopozicionirani član HDZ-a.

  • +10
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Cropix / Autor: BILJANA BLIVAJS

Žao mu je što šef Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, kako naš sugovornik tvrdi, to pitanje još uopće nije stavio na dnevni red i što je fokusiran isključivo na pripremu stranke za parlamentarne i europske izbore.

Da HDZ vrlo brzo mora izabrati svog kandidata, smatra i drugi izvor iz vladajuće stranke. Tvrdi da bi HDZ na predsjedničkim izborima Milanoviću trebao suprotstaviti iskusnog diplomata Ivana Šimonovića, stalnog predstavnika Hrvatske pri Ujedinjenim narodima. Uz to što je iskusan diplomat, Šimonović je obnašao niz visokih dužnosti.

Među ostalim, bio je zamjenik ministra vanjskih poslova, ali i nestranački ministar pravosuđa i u vladi Ive Sanadera i u vladi Jadranke Kosor. Poslije je bio i pomoćnik glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona...

'Ne čudi me to što u stranci ima zagovornika kandidature Ivana Šimonovića, iskusnog političara i diplomata koji ima besprijekornu i bogatu karijeru i koji je kompetentniji od aktualnog predsjednika Milanovića u svakom pogledu. Pogotovo u međunarodnim odnosima, koji su se nakon ruske invazije na Ukrajinu dodatno zakomplicirali' kaže još jedan utjecajni član HDZ-a, piše novinar Jutarnjeg lista Marko Špoljar.