PLENKOVIĆev otklon

HDZ udijelio Furiju Radinu funkciju potpredsjednika Sabora

09.06.2017 u 19:30

Bionic
Reading

Netom uoči glasanja o povjerenju novim ministrima na plenarnoj sjednici Sabora, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izvijestio je javnost da su HDZ-ovci u okviru razgovora s partnerima odlučili da zastupnik iz Kluba nacionalnih manjina, saborski 'doajen' Furio Radin preuzme mjesto potpredsjednika Hrvatskog sabora. 'Na taj način želimo pokazati poštovanje i očekujemo daljnju konstruktivnu suradnju koju ćemo imati u ovom sazivu Sabora', objasnio je Plenković

Nije, međutim, objasnio je li se HDZ ujedno ogradio od sporne izjave zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića o manjinama, što je prethodno bio Radinov uvjet za njegovu potporu rekonstruiranoj Vladi Andreja Plenkovića. Svoj otklon dao je tek naznačiti, pri čemu nije nikoga imenovao. 

Plenković je ujedno čestitao svim kandidatima na današnjim saslušanjima na resornim saborskim odborima i potpori koju su dobili. Ujedno, izrazio je žaljenje zbog neprimjerenih izjava koje su se u Saboru čule na račun nacionalnih manjina.

'Rasprava je pokazala određene trendove kod nekih zastupnika koji forsiraju antagonizam, podjele, isključivost, a nerijetko i uvrede prema drugim zastupnicima. To nije dobro za kulturu dijaloga, trebali bi dijeliti odgovornost prema javnoj riječi i biračima. Žao mi je da je došlo do neprimjerenih izjava koje se odnose na zastupnike nacionalnih manjina. Želim napraviti jasan otklon od svih izjava, ponekad i od dužnosnika HDZ-a, koji se tiču manjina. Želim jasno reći da su manjinski zastupnici dodatna vrijednost i kvaliteta, potvrda da RH temeljem svog Ustava, zakona i međunarodnih konvencija štiti prava manjina na najvišoj razini', rekao je Plenković.