ODLAZAK SANADEROVIH LJUDI

HDZ sprema udar na Keruma

27.08.2009 u 15:24

Bionic
Reading

U četvrtak navečer, na unaprijed dogovorenoj i izrežiranoj sjednici Gradskog odbora splitskog HDZ-a, novi predsjednik stranke postat će ravnatelj splitske bolnice Dujomir Marasović. On i njegova ekipa će, kao što u Splitu već i vrapci znaju, zamijeniti dosadašnje 'Sanaderove kadrove' – prije svega dosadašnju predsjednicu Željanu Kalaš te Ivana Kureta

Upravo zbog smjena u HDZ-u velika nervoza zavladala je kod splitskog gradonačelnika Željka Keruma: Marasović je, naime, jedini splitski političar koji mu se sasvim otvoreno suprotstavio već u prvim danima mandata, zbog spora oko pristupne ceste za novo rodilište, a dobro upućeni znaju da show tek počinje. Iz Zagreba je, naime, dobio dozvolu za razvrgavanje ionako neslužbene koalicije s poduzetnikom i njegovom listom.

Sam Marasović još prije mjesec dana izjavio je da se splitski HDZ 'opekao s Kutlom', pa ne želi da se stranku ubuduće veže ni za jednog tajkuna – bio to i trenutačni apsolutni splitski vladar. Uoči imenovanja za šefa gradskog HDZ-a on nije želio davati nikakve izjave, no stranka je već spremna za udar na Keruma, koji će se dogoditi na prvoj sjednici Gradskog vijeća. Neslužbeno, razvrgavaju se svi dosadašnji dogovori i istupa iz zajedničkog kluba vijećnika.

U splitskom Gradskom vijeću Kerum će, dakle, ostati usamljen, s SDP-ovim blokom na jednoj i HDZ-om na drugoj strani. Jasno distanciranje od Keruma prvi je Marasovićev potez, no drugi će biti puno kompliciraniji: treba vratiti na svoju stranu birače HDZ-a koji su masovno glasovali za poduzetnika i stranci priuštili najgori rezultat na lokalnim izborima u povijesti.