NAKON NAPADA IZ ŠATORA

HDZ se distancira od Budimira

13.05.2015 u 10:45

Bionic
Reading

Ivan Šuker, saborski zastupnik HDZ-a i nekadašnji ministar financija, u razgovoru za N1 televiziju distancirao se od Josipa Budimira iz HSLS-a, kojega se u medijima predstavljalo kao gospodarskog stručnjaka koalicije okupljene oko HDZ-a, nakon što se na njega, ali i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, u kolumni na portalu dragovoljac.com obrušio Mario Filipi, jedan od prosvjednika iz šatora na adresi Savska 66

Šuker je objasnio da predsjednik HDZ-a naziva svoj gospodarski program 'dolinom suza' jer to znači da će se napokon morati provesti reforme u svim segmentima društva. 'Ne možemo podmirivati sve ove silne troškove. U socijalnoj politici ima puno onih kojima tu nije mjesto - eliminirat ćemo sve one kojima tu nije mjesto. Nijedan građanin Hrvatske se neće buniti ako eliminiramo one koji zapravo nemaju pravo na socijalna davanja', mišljenja je Šuker.

Upitan hoće li HDZ smanjivati mirovine kada dođe na vlast, Šuker nije mogao reći ni da ni ne.

'Ono što je govorio Budimir - da će biti rezanja mirovina - nije istina. HDZ još nije izašao sa svojim programom i stoga ga nitko ne može komentirati. Dok ne objavimo program, sve su ovo samo reklamni štosovi pojedinaca. HDZ će itekako imati osjećaja prema ljudima kojima treba pomoći, ali ćemo se i bespoštedno boriti protiv toga da pomoć primaju oni kojima ona nije potrebna', poručio je Šuker u razgovoru za N1 televiziju.

Komentirao je istragu protiv Hrvata koji drže velik novac u stranim bankama, a sumnja se da su tako izbjegli plaćanje poreza, rekavši da je istraga o tome tko su vlasnici računa u stranim bankama kontinuiran posao Porezne uprave i od toga ne treba raditi nekakvu veliku misu.

Šuker kaže da su svi, ako institucije imaju indicije da netko posjeduje imovinu koja je u nerazmjeru s njegovim primanjima, dužni dati podatke o tome kako je stečen taj novac. 'To je posao Porezne uprave. Svaka transakcija preko 100.000 kuna evidentira se u Uredu za suzbijanje pranja novca', objasnio je Šuker.

Također, prema njegovu mišljenju, država može bez problema doći do tih sredstava i naplatiti svoja potraživanja. 'To je normalna procedura i možda se ne događa često, ali to je posao Porezne uprave. Ako je netko nelegalno iznio novac iz Hrvatske, realno je da će država na taj novac naplatiti porez', izjavio je Šuker za N1 televiziju.

Bivši ministar financija kaže i da je sada popularno napadati HNB. 'HNB radi svoj posao i ima svoj zakon. Te transakcije su se odvijale preko poslovnih banaka, a HNB nadzire poslovne banke. Tomislav Karamarko želi potaknuti HNB da se aktivnije uključi u cijelu ovu priču kada poziva na ostavku guvernera Vujčića', objasnio je.

Šuker je kazao da treba vidjeti što su radili zamjenici guvernera te kakve su imali plaće i beneficije.