CROBAROMETAR NOVE TV

HDZ s 28,5 vodi ispred SDP-a za 2 posto, Most na 14,5 posto

25.01.2016 u 19:52

Bionic
Reading

Dnevnik Nove TV donosi Crobarometar za siječanj 2016. koji je provela agencija Ipsos od 1. do 21. siječnja. Terensko istraživanje provodilo se na uzorku od 975 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi plus/minus 3,3 posto, a za rejtinge stranaka plus/minus 3,6 posto

Kako je istraživanje provedeno u trenutku dok nije formirana nova Vlada, Dnevnik Nove TV neće objavljivati ocjenu rada važnih državnih institucija, ali ni smjer kojim ide Hrvatska.

Iz rezultata istraživanja Crobarometar, koje je objavila Nova TV, proizlazi da su tri vodeće opcije blago pale, no i dalje unutar statističke pogreške, dok je porastao broj neodlučnih birača. HDZ je prvi s 28,5 posto potpore birača, SDP s 26,6 posto birača dok Most ima potporu 14,5 posto birača.

Stranka Bandić Milan 365 ima 4,2 posto potpore birača dok Živi zid uživa potporu 4 posto
birača. IDS, iako regionalna stranka, ima podršku od 2 posto birača te bi osigurao ulazak u Sabor u svojoj izbornoj jedinici. Za HSS je sada 1,9 posto birača dok HNS ima potporu 1,5 posto njih. HDSSB u siječnju ima potporu 1,3 posto birača, kao i SDSS. Naprijed Hrvatska je na 1,2 posto potpore, BUZ na 1,1 posto, a po 1 posto potpore birača imaju stranke HSP Ante Starčević i HSU. Ostale stranke su ispod 1 posto i imaju 3,3 posto potpore dok je neodlučnih birača 6,7 posto.

Očekivanja birača od vlade Tihomira Oreškovića su bolja u odnosu na očekivanja od vlade Zorana Milanovića. Da će Oreškovićev tim biti bolji u odnosu na Milanovićev, misli 37 posto
birača, da neće biti razlike očekuje 30 posto birača dok njih 22 posto misli da će Oreškovićeva vlada biti lošija. Njih 11 posto ne zna što bi odgovorili.

Prije četiri godine birači su od Milanovićevog tima u odnosu na vladu Jadranke Kosor očekivali da će biti bolji, i to njih 58 posto, da neće biti razlike smatralo je 24 posto birača dok je njih 10 posto mislilo da će Milanovićeva vlada biti lošija. Njih 8 posto nije znalo odgovoriti.