CRODEMOSKOP

HDZ povećao prednost pred SDP-om, ORaH pada, Zora raste

05.12.2014 u 15:38

Bionic
Reading

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u prva tri dana prosinca, pokazuje zadržavanje visoke prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca SDP i lijevu koaliciju

Pri tom je zabilježeno blago povećanje te prednosti. Na desnici se događa 'migracija' glasača prema HDZ-u i Hrvatskoj zori, a na ljevici blagi pad izborne podrške OraH-u. Hrvatski su laburisti stabilizirali izbornu potporu koja je blago porasla u posljednjih dva mjeseca, dok Reformisti nisu iskoristili početni zamah nove stranke, piše hrt.hr

Na ljestvici rejting stranaka HDZ ima 26,7 posto i zadržao je vrh ljestvice, a ispred SDP-a koji ima 21,9 posto i Oraha s 14,6 posto. Na četvrtom je mjestu po prvi put Hrvatska zora s izborom od 3,7 posto. Ovaj je rast pokazatelj ispravne odluke predsjednika stranke da se natječe u utrci za Pantovčak čime je značajno povećao organizacijsku sposobnost stranke, učinio je javno prepoznatljivom i glasačima poželjnijom.


Na ljestvici s preferencijama koalicija, stranke okupljene oko HDZ-a imaju 31,2 posto su u vodstvu ispred aktualne vladajuće koalicije lijevog centra s izborom od 24,8 posto na drugom mjestu. Slijede stranačka lista OraH koja je s 15 posto i na ovoj ljestvici zabilježila pad u odnosu na prošlomjesečno mjerenje kad je iznosila 15,7 posto, a prije dva mjeseca 17,4 posto. Savez za Hrvatsku s izborom od 7,1 posto drži četvrto mjesto.

Predsjednik Josipović je i dalje najpozitivniji hrvatski političar s izborom od 31,8 posto. Drugo mjesto na ovoj ljestvici drži Mirela Holy, 11,5 posto. Kolinda Grabar Kitarović je treća s izborom od devet posto, a Milan Kujundžić je zadržao četvrto mjesto s izborom od 5,3 posto.