PULS JAVNOSTI U PROSINCU

HDZ-ovci bježe Primorcu, Bandić strmoglavo pada

17.12.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Da su predsjednički izbori danas, SDP-ov kandidat Ivo Josipović s podrškom od 29,3 posto osvojio bi prvi krug, pokazuje istraživanje agencije Puls provedeno za tportal na uzorku od 966 ispitanika u periodu između 5. i 14. prosinca

U odnosu na istraživanje od prije mjesec dana, Josipović je povećao svoju prednost za 1,2 posto, dok se u borbi za drugo mjesto koje vodi u drugi krug situacija opasno zahuktava. Nadan Vidošević je, istina s nešto slabijim rejtingom (13,9 u odnosu na 14,4 posto prošlog mjeseca), za sobom ostavio Milana Bandića, koji je ulaznicu u drugi krug imao u prošlomjesečnom istraživanju. Bandiću, pak, za vrat opako puše Dragan Primorac, čija je potpora udvostručena – sa 5,2 posto u studenom, skočio je na 10,4 posto.

Koliko podržavate kojeg kandidata? Doznajte klikom na sliku za uvećanje

Gotovo identičan skok, ali naniže, bilježi Andrija Hebrang – HDZ-ovog kandidata sada podržava 7,6 posto ispitanika, u odnosu na 12,2 posto proteklog mjeseca, što navodi na zaključak da je dio HDZ-ovaca 'prebjegao' u tabor odmetnutog bivšeg ministra. Na šestom mjestu nalazi se Vesna Pusić, s identičnom potporom kao proteklih mjeseci, dok lagani skok bilježe kandidati iz 'donjeg doma' – Damir Kajin, Josip Jurčević, Miroslav Tuđman i Vesna Škare-Ožbolt, koje podržava oko dva posto biračkog tijela. Ispod jedan posto podrške imaju samo Boris Mikšić i Slavko Vukušić, dok se u odnosu na studeni broj neodlučnih glasača smanjio – sad ih je ispod 10 posto.

Primorac Nadanu oteo i žene!

Istraživanje pokazuje da je dvije trećine Hrvata sigurno da će 27. prosinca izići na izbore, a zanimljivo je promotriti da planiraju glasati prema demografskim karakteristikama. Vodeći Josipović tako ima više izraženu podršku žena (30 posto) nego muškaraca (28 posto), dok Vidošević, o čijoj fizičkoj atraktivnosti se u kampanji naveliko raspredalo, podržava više muškaraca (15 posto) nego žena (13 posto). Žene su se zato, čini se, okrenule Primorcu – 13 posto njih podržava bivšeg ministra znanosti, dok je među njegovim simpatizerima osam posto muškaraca. Koliko u ovom mini-preokretu ulogu igra aktualni skandal plasiran iz Vidoševićevog tabora o navodnom Primorčevom zlostavljanju supruge, na koji je Primorac žestoko uzvratio, ostavljamo vam da zaključite sami.

Detaljni podaci o spolu, dobi, obrazovanju i zanimanju - kliknite na sliku za uvećanje
Bandić izgubio glasove mladih

Demografski pokazatelji otkrivaju još neke kuriozitete – umirovljenici, kao stabilno glasačko tijelo, i dalje su u ogromnom postotku za Josipovića (37 posto), a SDP-ov kandidat preuzeo je od Bandića vodstvo i među mlađima od 30 godina, među kojima zagrebački gradonačelnik bilježi strmoglavi pad potpore (sa 30 na 19 posto). Kad je riječ o obrazovanju, Ivo Josipović favorit je visokoobrazovanih glasača – čak 45 posto njih podržalo bi ga na izborima, a za njim slijede Nadan Vidošević (12 posto) i Vesna Pusić (11 posto potpore).

Gledano prema zanimanjima, Ivo Josipović je od Bandića preuzeo primat i u kategorijama kućanica i studenata, kojima je zagrebački gradonačelnik u studenom neprikosnoveno vladao. Danas, primjerice, dvostruko više (25 posto) studenata podržava Josipovića nego Bandića (13 posto) – dok je jedan svirao s T.B.F.-om na splitskoj Rivi, drugi je ronio u snijegu polažući vijence u Posavini, pa takav rezultat ne čudi. Što se tiče kućanica, one su jedina profesija kod kojih kategorija 'neodlučan' i dalje dominira – četvrtina kućanica u ovoj zemlji još uvijek ne zna za kog bi glasala, pa bi se u upotrebu mogli vratiti i promidžbeni rekviziti poput SDP-ovih kuhača (sjećamo ih se s izbora 2000. godine).

Opredjeljenja glasača prema prihodima, tipu naselja i regiji - klik za uvećanje
Josipović vodi kod bogatih, siromašnih, u selu i u gradu

Analiziramo li podatke prema prihodima kućanstava, u oči upada tek jedan kuriozitet – Dragan Primorac je svojom agresivnom antikorupcijski orijentiranom kampanjom uspio pridobiti glasače s minimalnim primanjima (ispod 3.000 kuna) te kod njih kotira na drugom mjestu, iza Josipovića koji vodi i kod bogatijih (34 posto) i kod siromašnijih (26 posto). Slično je stanje i kad analiziramo razliku između urbane i ruralne biračke populacije – Josipović kod gradskog stanovništva vodi s potporom od 33 posto, a kod seoskog sa 22 posto, dok je na selu oštra borba za drugo mjesto između Bandića i Vidoševića (po 14 posto) te Primorca (13 posto).

Regionalna disperzija popularnosti pokazuje određene nijanse – Josipović prednjači u svim regijama, u Slavoniji i Lici je drugi Bandić, u Istri, Rijeci i Gorskom kotaruVesna Pusić ispred Damira Kajina. Zanimljiva je situacija u Dalmaciji – drugo mjesto sa 19 posto podrške glasača čvrsto drži Dragan Primorac, znatno ispred Nadana Vidoševića (12 posto). Vidoševića bi, zato, u drugi krug poguralo glasačko tijelo Zagreba i Sjeverne Hrvatske (po 16 posto).